Της Κωσταλένιας Καλλιανιώτη, MSc

Ο Φορέας Τυποποίησης Τροφίμων (Food Standars Agency-FSA) της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την κατανάλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι το κρέας, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

O FSA εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση ως απάντηση σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ τα οποία ανέφεραν ότι τα σάντουιτς με χοιρινό ζαμπόν δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο κολατσιό του παιδιού, λόγω πιθανών αρνητικών συνεπειών στον παιδικό οργανισμό.

'Ενώ υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την κατανάλωση κόκκινου ή/και επεξεργασμένου κρέατος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιστασιακή κατανάλωση μικρογευμάτων όπως είναι το σάντουιτς με ζαμπόν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση χρονίων νοσημάτων, έγραψε ο FSA στην ιστοσελίδα του.

Η βιομηχανία κρεάτων έχει δεχθεί ισχυρά πυρά από αναφορές που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με μία πρόσφατη μελέτη από το World Cancer Research Fund, πάνω από το 10% των συμμετεχόντων είχαν καταβάλει προσπάθειες να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του World Cancer Research Fund, η οποία υποστήριζε ότι η κατανάλωση 150g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο κατά 63%.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση, ο FSA δήλωσε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την περιστασιακή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος από τα παιδιά τους, αλλά επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένου λίπους, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να καταναλώνονται τόσο συχνά.

Επιπλέον, ο FSA υπογράμμισε το γεγονός ότι το κρέας περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τόνισε τη σημασία μίας ισορροπημένης διατροφής. 'Το κόκκινο κρέας αποτελεί μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνης αλλά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένο λίπος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο'.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management