Ένα γεύμα με ψάρι έχει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την θρεπτική του αξία όσο και για την διαιτητική του συμβολή όσο αφορά τον έλεγχο του βάρους μας. Περισσότερο δε όταν πρόκειται για ένα ψάρι που συνήθως στην χώρα μας το μαγειρεύουμε τηγανητό εκμηδενίζοντας έτσι την ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και αλλοιώνοντας την εμφάνισή του και πολλές φορές και την γεύση του.



Υλικά (6 μερίδες)

6 φιλέτα βακαλάου, 1 κρεμμύδι, 50γρ. τυρί κρέμα, 1 σκελίδα σκόρδο, 5 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες, σε κομματάκια, χυμός 1 λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός.

Εκτέλεση

Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Σε μια κατσαρολίτσα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το τυρί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες και το χυμό λεμονιού.

Σε ένα πήλινο σκεύος τοποθετούμε τον βακαλάο και τον περιχύνουμε με την σάλτσα, έτσι ώστε να πάει παντού. Βάζουμε τον βακαλάο στον φούρνο σε θερμοκρασία 200 C. Πριν τον σερβίρουμε ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρουμε με φέτες από λεμόνι.

Θρεπτική αξία

Ενέργεια/μερίδα (kcal): 311
Πρωτείνες (γρ): 19
Λίπη (γρ): 23
Υδατάνθρακες (γρ): 7

Σχόλιο

Ο βακαλάος προμηθεύει τον οργανισμό μας με τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, στα οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο βακαλάος είναι και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό της ομοκυστείνης, στην μείωση των επιπέδων της στο αίμα δημιουργώντας την μεγαλύτερη ασπίδα εναντίον της αθηροσκλήρηνσης και κατά συνέπεια των καρδιακών παθήσεων.


Εκτός αυτού όμως είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 και πολύ καλή πηγή Βιταμίνης D και σεληνίου.

Αυτές φαίνεται ότι έχουν σημαντική συμβολή στην προστασία του καρκίνου του παχέως εντέρου αφού το προστατεύουν από τις βλαβερές τοξικές ουσίες που φτάνουν εκεί μαζί με τις τροφές.

Μια από τις σχετικά άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες έχει να κάνει με την προστασία από την ρευματοειδή αρθρίτιδα χάρη στην βιταμίνη D (31,8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης δίνει μια μερίδα).

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κοινωνίες οι οποίες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ψαριών τα ποσοστά οστεορθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πολύ μικρότερα από άλλες που το ψάρι δεν βρίσκεται συχνά στο τραπέζι τους.

Εκτός αυτού η βιταμίνη αυτή και πιο συγκεκριμένα ο περισσότερο μεταβολικά ενεργός τύπος της, η καλσιτριόλη, συμμετέχει στο μεταβολισμό των ορμονών του παραθυροειδούς αδένα ελέγχοντας το ποσοστό του ασβεστίου στα οστά συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της οστικής μάζας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]