Το σημερινό πιάτο αποτελεί μία παραδοσιακή συνταγή, που προέρχεται από την Καλαμάτα. Συνδυάζει μία αγαπητή και χαμηλή σε λιπαρά ζωική τροφή, όπως είναι το μπαρμπούνι, με το δεντρολίβανο, ένα μυρωδικό στο οποίο έχουν αποδοθεί ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι πλέον οι επιστήμονες αναζητούν και στα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα διάφορα βότανα, που χρησιμοποιούνται κατά την μαγειρική παρασκευή, ιδιότητες που δικαιολογούν τα αποτελέσματά της στο επίπεδο υγείας των ατόμων.



Υλικά για 4 μερίδες:

• 800 γρ. μπαρμπούνια
• 350 γρ. ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
• 50 γρ. αλεύρι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 20 γρ. ξύδι
• 100 γρ. κρασί λευκό ή ροζέ
• Ελαιόλαδο για τηγάνισμα (80 γρ.)
• Δεντρολίβανο
• Aλάτι

Εκτέλεση:

Αλευρώνετε και τηγανίζετε τα ψάρια.
Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο, σε λίγο λάδι και προσθέτετε τις ντομάτες. Προσθέτετε επίσης αλάτι, κρασί, ξύδι, δεντρολίβανο και δυναμώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει και περιχύνετε τα ψάρια με τη σάλτσα.

Θρεπτική αξία (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 450
Πρωτεΐνες: 39,2 γρ.
Υδατάνθρακες: 12,6 γρ.
Λίπη: 24,7 γρ.

Διατροφικό σχόλιο

Ξεκινώντας από τα ψάρια πρέπει να τονίσουμε πως η κατανάλωση 1-2 γευμάτων, που να περιέχουν ψάρι, κάθε εβδομάδα, έχει συσχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα από Στεφανιαία Νόσο. Ειδικότερα, το μπαρμπούνι έχει ελάχιστη χοληστερόλη, γεγονός που το τοποθετεί σε περίοπτη θέση, σε διαιτολόγια για ασθενείς σε περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης.

Επιπλέον, φαίνεται πως η κατανάλωση ψαριών προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (στήθους και μήτρας), καθώς και από την εμφάνιση άσθματος, ενώ βελτιώνει την πρόγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Επιπρόσθετα, τα μικρά ψάρια, τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα, αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου, μετά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα τα ψάρια, επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και φωσφόρο, ενώ γενικά συστήνεται η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, στο καθημερινό διαιτολόγιο των ενηλίκων, από ψάρια.

Το δεντρολίβανο, αποτελεί έναν φυσικό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Επειδή η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και για τους αντίστοιχους φυσικούς παράγοντες.

Τα πιο σημαντικά συστατικά του δεντρολίβανου, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι το καφεϊκό οξύ και τα προϊόντα του, όπως το δεντρολιβανικό οξύ.

Το δεντρολιβανικό οξύ απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σωλήνα και από το δέρμα. Φαίνεται δε πως παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες, σχετικές με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος, της σπαστικής κολίτιδας, του πεπτικού έλκους, των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, της αθηροσκλήρωσης, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, του καταρράκτη και, όπως προαναφέρθηκε, πολλών μορφών καρκίνου.

Συνεπώς, τόσο η κατανάλωση ψαριών, όσο και η προσθήκη φυσικών μυρωδικών και βελτιωτικών γεύσης στο φαγητό, όχι μόνο προσθέτουν ποικιλία στο διαιτολόγιο, αλλά προάγουν και την υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο