Αν υπάρχει ένα λαχανικό που να είναι ταυτόσημο με το φθινόπωρο, αυτό είναι η κολοκύθα. Από το χρώμα της, μέχρι την υπέροχη γεύση της που χωράει παντού, κάτι μας λέει ότι οφείλουμε να την τιμήσουμε αυτή την εποχή. Εκτός αυτού, βέβαια, η κολοκύθα είναι ένα ιδιαίτερα υποτιμημένο superfood, και δεν μιλάμε αρκετά συχνά για την διατροφική της αξία.

Συγκεκριμένα, για λίγες μόνο θερμίδες, μας προσφέρει φυτικές ίνες, τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, όπως και το πολύτιμο αντιοξειδωτικό β-καροτένιο. Διαλέξαμε, λοιπόν, μερικές τέλειες συνταγές για να την αγαπήσουμε όπως της αξίζει—και, όχι, δεν είναι συνταγές για γλυκά. Είναι κάτι ακόμα καλύτερο.

Τάκος με κολοκύθα και αβοκάντο

Σερβίρει 4 άτομα, με 336 θερμίδες ανά μερίδα

Θα χρειαστούμε:
1 κολοκύθι, σχετικά μεγάλο, κομμένο στην μέση και χωρίς τους σπόρους, σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά του γλυκού τσίλι σε σκόνη, ή πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
8 μικρές τορτίγιες ολικής άλεσης
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε 8 κομμάτια
¼ της κούπας μαϊντανό
¼ της κούπας κρεμμύδι σε φέτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε το κολοκύθι σε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τσίλι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο, και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στο κολοκύθι. Ανακατεύουμε για να καλυφθεί όλο καλά, και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, γυρνώντας το μία φορά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε τις τορτίγιες μέχρι να ψηθούν ελαφρώς, και έπειτα τις γεμίζουμε με κολοκύθι, αβοκάντο, μαϊντανό και κρεμμύδι.

Ζυμαρικά με κολοκύθα, μπέικον και δυόσμο

Σερβίρει 6 άτομα, με 387 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
1 σχετικά μεγάλο κολοκύθι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
100 γραμμάρια μπέικον, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου
340 γραμμάρια ζυμαρικά ολικής άλεσης (προτείνουμε κοχυλάκια)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους, την αλείφουμε με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο, και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι, μαγειρεύουμε σε μεσαία θερμοκρασία το μπέικον, μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, απομακρύνουμε από το τηγάνι τα λίπη του μπέικον, και στο λάδι που έμεινε προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου και το κολοκύθι που έχουμε βγάλει από τον φούρνο και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Στο μεταξύ, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και φυλάμε μισή κούπα από το νερό τους. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και τα μαγειρεύουμε με το νερό που φυλάξαμε, μαζί με την κολοκύθα και τον δυόσμο, και τον χυμό λεμονιού. Χωρίζουμε σε έξι πιάτα και σερβίρουμε.

Σούπα από κολοκύθι

Σερβίρει 5 άτομα, με 312 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κομματάκια
700 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
140 ml κρέμα γάλακτος light
Μια χούφτα κολοκυθόσπορο, για γαρνιτούρα

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, και έπειτα μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, και μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το αφήνουμε να βράσει και έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία. Όταν έχει βράσει, χτυπάμε την σούπα στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει υφή πουρέ. Γαρνίρουμε με κολοκυθόσπορο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση