Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς μας έχει συνηθίσει σε κρέατα, παχυντικές σάλτσες και άλλα τέτοια… ανθυγιεινά. Και όμως, δεν είναι ανάγκη κάθε χρόνο να κάνουμε το ίδιο. Φέτος λέμε να παίξουμε πιο υγιεινά στο πρώτο μεγάλο τραπέζι του χρόνου, και αυτές είναι οι συνταγές που μας έχουν πάρει το μυαλό…

Για ορεκτικά…

Σως για γαρίδες

Οι γαρίδες αποτελούν σταθερό κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού, αλλά πρέπει να τις συνδυάσουμε και με μια τέλεια σως, για να τις απογειώσουμε.

Θα χρειαστούμε:

½ κούπα κέτσαπ

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. σως Worcestershire

¼ κ.γ. καυτερή σως

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, και η τέλεια σως είναι έτοιμη. Αντέχει στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Γεμιστά μανιτάρια

Θα χρειαστούμε:

20 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια

1 κούπα ψιλοκομμένο μπρόκολο

1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο

2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ. ρίγανη

Αλατοπίπερο

3 κ.σ. φέτα, θρυμματισμένη

2 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα κρατάμε. Βάζουμε τα μανιτάρια μας σε ένα ταψί, και τα ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς. Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε παχιές χαρτοπετσέτες για να στραγγίσουν. Για την γέμιση, κόβουμε τα κοτσάνια των μανιταριών, μέχρι να γεμίσουμε μια κούπα. Τα μαγειρεύουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά σε ένα τηγάνι μέχρι να έχουν εξατμιστεί τα υγρά τους, προσθέτουμε φέτα και φρυγανιά, και την ρίγανη. Αναποδογυρίζουμε τα μανιτάρια, τα γεμίζουμε και τα ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα στους 200.

Και για κυρίως πιάτο…

Λαχανικά με δενδρολίβανο και σκόρδο

Θα χρειαστούμε:

1 1/3 κούπες σπαράγγια, κομμένα χωρίς τα κοτσάνια τους

1 1/3 κούπες μανιτάρια, κομμένα στη μέση

1 1/3 κούπες κουνουπίδι

¼ κούπα ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξύδι

Φρέσκο δενδρολίβανο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

Αλατοπίπερο

Μαγειρεύουμε τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το κουνουπίδι σε μια μικρή κατσαρόλα, και μόλις είναι κάπως μαλακά, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για να κρυώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Ανακατεύουμε λάδι, ξύδι, δενδρολίβανο, σκόρδο και αλατοπίπερο σε ένα μικρό τηγανάκι, και μαγειρεύουμε λίγο το μείγμα, και έπειτα περιχύνουμε τα λαχανικά με αυτό. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, και έπειτα σερβίρουμε.

Ριζότο με κόκκινο κρασί

Θα χρειαστούμε:

4 ½ κούπες ζωμό βοδινού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 ½ κούπες ρύζι για ριζότο

Αλατοπίπερο

1 ¾ κούπες ξηρό κόκκινο κρασί

2 κ.γ. πάστα ντομάτας

1 κούπα τριμμένη Παρμεζάνα

Βάζουμε τον ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, και τον αφήνουμε να αχνίζει, αλλά όχι να βράσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα, πρώτα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε ρύζι και αλάτι. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον μισό ζωμό και αρκετό από το κρασί μας στο ρύζι, μειώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε περισσότερο ζωμό και κρασί. Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας Το ρύζι, στο τέλος, πρέπει να είναι κρεμώδες και μαλακό, υπολογίστε ακόμα 20 λεπτά με μισή ώρα. Βγάζουμε το ριζότο από την φωτιά, και ανακατεύουμε τα ¾ της κούπας του τυριού και το πιπέρι. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024