Υλικά για 4 μερίδες

2 μέτρια κρεμμύδια (200 γρ.)
3 μέτριες ντομάτες (300 γρ.)
4 μέτρια κολοκυθάκια (400 γρ.)
4 μέτριες πατάτες (400 γρ.)
2 πράσινες πιπεριές (100 γρ.)
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
μαϊντανός – αλάτι – πιπέρι

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 272
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Υδατάνθρακες: 34,5 γρ.
Λίπη: 14,5 γρ.

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και το ελαιόλαδο.

Κόβετε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Κόβετε σε λωρίδες τις πιπεριές και τα τοποθετείτε όλα σε ένα ταψί, όπου τα περιχύνετε με το προαναφερόμενο μίγμα.
Προσθέτετε λίγο νερό και ψήνετε στο φούρνο στους 180° για μισή ώρα.

Διατροφική αξιολόγηση

Η συνταγή αποτελεί παραδοσιακή ελληνική πρόταση, χαρακτηριστικό παράδειγμα κυρίως πιάτου για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει το μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Είναι γνωστό πως πλέον έχει αρχίσει να αποδεικνύεται το γεγονός ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, για τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού, οι καταναλώσεις συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή ακόμα και συγκεκριμένων τροφίμων, όσο το συνολικό διατροφικό μοντέλο που ακολουθεί ο καθένας.

Εξάλλου, για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν μέσω της δίαιτας, δεν αναφέρονται πλέον κάποια 'μαγικά' τρόφιμα, αν και πάντοτε υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες στη μία ή την άλλη ουσία, αλλά διαιτητικές συνήθειες, οι οποίες υποδηλώνουν το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος, τη συχνότητα κατανάλωσης της κάθε ομάδας και τον τρόπο παρασκευής του κάθε γεύματος.

Συνεπώς, η ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής Δίαιτας αποτελεί μία επιλογή ιδανική για τους Έλληνες, οι οποίοι ακολουθούσαν αυτό το μοντέλο επί πολλά συναπτά έτη και απολάμβαναν ένα τέτοιο επίπεδο υγείας και μακροζωίας, που ζήλευαν όλοι οι λαοί της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και προϊόντων τους, τα οποία στο συγκεκριμένο γεύμα θα μπορούσαν να περιληφθούν ως δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης, φρούτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό επιδόρπιο, λαχανικών, τα οποία κυριαρχούν στη συγκεκριμένη συνταγή και μάλιστα σε ποσότητα που υπερέχει του ελάχιστου ορίου των 250 γραμμαρίων, το οποίο προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ελαιόλαδου και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία, ως τυρί βέβαια, πάντοτε ακολουθούν τα λαδερά φαγητά, ώστε να ισορροπούν το γεύμα σε πρωτεΐνη.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως οι ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής Δίαιτας αποτελούν πλέον ένα επιστημονικό δεδομένο και η έρευνα αφορά τις συγκεκριμένες ουσίες, θρεπτικές (όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία) και μη (όπως για παράδειγμα τα φλαβονοειδή των φρούτων και των λαχανικών και οι φαινολικοί παράγοντες του ελαιόλαδου, με γνωστότερους το ελαϊκό οξύ, το σκουαλένιο και την ολευροπεΐνη) στις οποίες οφείλονται αυτές οι ιδιότητες.


Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια