Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. λάχανο
  • 250 γρ. κόκκινο λάχανο
  • 5 μικρά καρότα (150 γρ.)
  • 1 αγγούρι (100 γρ.)
  • 5 ραπανάκια

Υλικά για τη σως

  • 100 γρ. ταχίνι
  • 80 γρ. νερό
  • 55 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 220
Πρωτεΐνες: 7 γρ.
Υδατάνθρακες: 18 γρ.
Λίπη: 25,6 γρ.

Εκτέλεση

Για τη σως: Ψιλοκόψτε το σκόρδο και αραιώστε το ταχίνι με τις μισές ποσότητες λαδιού και νερού. Προσθέστε στο αραιωμένο ταχίνι το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει το αλάτι.
Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, το μισό από το νερό που σας έμεινε, το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέστε το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε για λίγο ακόμα.

Για τη σαλάτα: Ετοιμάστε τη σαλάτα, ψιλοκόβοντας τα λαχανικά εποχής και περιχύστε τη με τη σως που παρασκευάσατε.

Διατροφική αξιολόγηση

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Το ταχίνι είναι πολτοποιημένο σουσάμι και η πρώτη ύλη του είναι ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β – σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες.

Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σησαμίνη και σησαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL) του αίματος στην οξείδωση. Με δεδομένο το γεγονός ότι η οξείδωση της LDL αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η προστασία που μπορεί να παρέχει το σουσάμι, μέσω κυρίως της σησαμολίνης που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η σησαμολίνη προστατεύει από τη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς οξειδωτικούς παράγοντες και έχουν συσχετιστεί με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό, από τις σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η καταστροφή του γενετικού υλικού και η εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η εξουδετέρωση τέτοιων μηχανισμών έχει ωθήσει πολλούς ερευνητές στο να αποδώσουν στο σουσάμι σημαντική αντικαρκινογόνο δράση.

Επιπλέον, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η σησαμίνη προστατεύει από εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων, λόγω της ανασταλτικής της δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην εγκεφαλική θρομβογένεση.

Για τους παραπάνω λόγους θα ήταν απαραίτητο να αποτελεί, τόσο το σουσάμι όσο και τα προϊόντα του, αναπόσπαστο συστατικό του καθημερινού διαιτολογίου.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]