Νέες οδηγίες για τις μαστογραφίες εξέδωσε αμερικανική επιτροπή, οι οποίες αντιτίθενται στη μαστογραφία ρουτίνας σε γυναίκες που βρίσκονται στη δεκαετία των 40 και συνιστούν την εξέταση κάθε δεύτερο χρόνο σε γυναίκες 50 έως 70 ετών.

Οι νέες οδηγίες, επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών των ΗΠΑ (U.S. Preventive Services Task Force), θα μπορούσαν πιθανόν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των μαστογραφιών που γίνονται στις ΗΠΑ γλιτώνοντας τις γυναίκες από την ανησυχία λανθασμένων ανησυχητικών ενδείξεων και του κόστους και άγχους των επιπλέον εξετάσεων.

Ωστόσο, Αμερικανοί ειδικοί στον καρκίνο δήλωσαν ότι η αλλαγή στον προγραμματισμό της εξέτασης μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.

Οι οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’, βασίζονται- σε μεγάλο ποσοστό- σε μοντέλα που έγιναν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή από 6 ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα μοντέλα προέβλεψαν ότι η εξέταση γυναικών 50 έως 69 ετών κάθε δεύτερο χρόνο θα εντοπίσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό περιστατικών καρκίνου του μαστού, ποσοστό 81%, ενώ θα οδηγήσει σε μείωση 50% των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

‘Oπως γράφει η επιτροπή, αν και αναγνωρίζει ότι τα οφέλη της εξέτασης μοιάζουν ισοδύναμα για τις γυναίκες 40 έως 49 ετών και 50 έως 59, τα ποσοστά εμφάνισης και οι συνέπειες διαφέρουν.

Η τελευταία σύσταση της ομάδας, το 2002, καλούσε σε μαστογραφία ρουτίνας κάθε ένα έως δυο χρόνια όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών. Τώρα δεν συνιστά τη μαστογραφία ως εξέταση ρουτίνας σε γυναίκες στη δεκαετία των 40 και αντ’ αυτού προτείνουν οι γυναίκες αυτές να αποφασίζουν μόνες τους έχοντας λάβει υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη.

Όπως δήλωσε η Dr. Diana Diana Petitti, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που μίλησε εκ μέρους της επιτροπής, οι οδηγίες δεν αποτελούν σύσταση ενάντια στη μαστογραφία για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 40 και άνω.

Η Petitti δήλωσε ότι για γυναίκες 60 ετών και άνω, τα οφέλη της εξέτασης σαφώς υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Η επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι γυναίκες άνω των 74 ετών ωφελούνται από τις μαστογραφίες γιατί σε αυτή την ηλικία η εξέταση μπορεί ενδεχομένως να εντοπίζει καρκίνους που δεν θα φέρουν το θάνατο ποτέ σε μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες ωφελούνται από την αυτοεξέταση μαστού ή οτι βοηθούν ακόμα και αν γίνονται από γιατρό.

Ο Dr. Daniel Kopans, καθηγητής ραδιολογίας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι νέες οδηγίες δεν έχουν επιστημονική βάση και θα καταδικάσουν γυναίκες 40 έως 69 ετών σε άσκοπους θανάτους από καρκίνο του μαστού. Όπως σχολίασε, οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι δεν θα πρέπει οι γυναίκες να αφήνουν κανέναν να τους εξετάζει και να μην υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Αυτό οδηγεί στο να περιμένει κάποια γυναίκα να εμφανίσει μεγάλο όγκο που δεν θα μπορεί να αγνοεί πλέον.

Η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο θα αγνοήσει τις οδηγίες. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Dr. Len Lichtenfeld, η Αμερικανική Ένωση Καρκίνου θα συνεχίσει να συνιστά στις γυναίκες με μέτριο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό να αρχίζουν την εξέταση στην ηλικία των 40 και να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο.

Η Dr. Carol Lee, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ραδιολογίας, δήλωσε ότι οι συστάσεις αγνοούν τα έγκυρα επιστημονικά στοιχεία και θέτουν πολλές γυναίκες άσκοπα, σε κίνδυνο θανάτου.

Ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται στην κορυφή των γυναικείων καρκίνων παγκοσμίως και προκαλεί τον θάνατο 500.000 γυναικών τον χρόνο.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]