Έγκυες που εμφανίζουν προεκλαμψία, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, ενδεχομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα θυρεοειδούς, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητικές ομάδες από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ανακάλυψαν ότι οι έγκυες με προεκλαμψία είχαν αυξημένο κίνδυνο υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κούραση και κατάθλιψη.

Όπως δήλωσαν, γυναίκες που εμφανίζουν σημάδια προεκλαμψίας χρειάζονται έλεγχο του θυρεοειδούς, καθώς και τις συνήθεις εξετάσεις καρδιάς και νεφρών.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, πάθηση που προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως κούραση, αδυναμία και κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που συνδέεται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και η οποία αν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μητέρα και το παιδί, προκαλώντας σπασμούς και βλάβη στην καρδιά και τα νεφρά.

Η αιτία της προεκλαμψίας είναι ασαφής, αλλά η κατάσταση έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη και αργότερα.

Η αμερικανική ομάδα πραγματοποίησε εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε 280 εγκύους, μισές εκ των οποίων εμφάνισαν προεκλαμψία. Φάνηκε πως τα αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης που απελευθερώνεται όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί είχαν διπλάσια εμφάνιση σε γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη.

Η επίδραση αυτή εντοπίστηκε στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και κυρίως υποδείκνε ότι υπήρχε μικρή πτώση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, αν και δυο γυναίκες διαγνώστηκαν με υποθυρεοειδισμό.

Η νορβηγική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 7.000 γυναικών που γέννησαν το πρώτο τους παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη λειτουργία το θυρεοειδούς στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ανακάλυψαν ότι γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία στην πρώτη εγκυμοσύνη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη σε σχέση με γυναίκες που δεν εμφάνισαν προεκλαμψία.

Όσες εμφάνισαν προεκλαμψία στην πρώτη και στη δεύτερη εγκυμοσύνη είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το ‘κλειδί’ ενδεχομένως είναι πως η προεκλαμψία οδηγεί σε αύξηση συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα της μητέρας η οποία δρα περιορίζοντας την προσφορά αίματος στον ιστό του θυρεοειδούς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal.’

Πηγές:
‘British Medical Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους