Νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για μελλοντική ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης που σχετίζονται με το σύνδρομο Down.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που εμφάνιζαν νόσο παρόμοια με το Σύνδρομο Down. Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα ωφεληθούν οι άνθρωποι από τα ευρήματα.

Φάνηκε πως τα ποντίκια μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τον εγκέφαλό τους όταν ενισχύθηκε η λειτουργία της νορεπινεφρίνης, ενός διαβιβαστή που βοηθά στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ahmad Salehi, του Πανεπιστημίου Stanford, δήλωσε ότι αν η παρέμβαση γίνει νωρίς από γιατρούς, θα μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με το Σύνδρομο να συλλέγουν και να ρυθμίζουν πληροφορίες. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων τους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια είχαν καλύτερη απόδοση σε νοητικά τεστ μετά τη λήψη φαρμάκων που ενίσχυαν τα επίπεδα νορεπινεφρίνης. Οι ερευνητές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την γρήγορη επίδραση, δήλωσε ο Salehi. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine.’

Όπως δήλωσε η Dr. Melanie Manning, του Νοσοκομείου Lucile Packard Children's Hospital, τα αποτελέσματα αποτελούν αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας για τις οικογένειες με Σύνδρομο Down, στο μέλλον.

Πηγές:
‘Science Translational Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση