Πρόωρη γήρανση παρουσιάζει ο εγκέφαλος ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Δεν είναι σαφές αν ο ιός ή τα φάρμακα που τον καταπολεμούν-ή και τα δυο-συμβάλλουν στη γήρανση. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ροή αίματος σε οροθετικούς είναι περίπου ίδια με αυτή υγιών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας κατά 15 έως 20 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Beau Ances, του Πανεπιστημίου Ουάσγκτον στο St. Louis, δήλωσε ότι η επίδραση της μόλυνσης με τον ιό ΗΙV στον εγκέφαλο αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους οροθετικούς.

Ο Ances δήλωσε ότι οι ασθενείς επιβιώνουν σε μεγάλη ηλικία και ορισμένοι από αυτούς εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με προβλήματα που εμφανίζουν στη μνήμη και σε άλλες νοητικές λειτουργίες.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο 26 οροθετικών και 25 ανθρώπων που δεν ήταν φορείς του ιού. Η μέση ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν παρόμοιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο νεώτερων οροθετικών που είχαν μολυνθεί πρόσφατα και όχι μόνο των φορέων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Infectious Diseases.’

Πηγές:
‘Journal of Infectious Diseases.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή