Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να προφυλάξει από την ψυχική νόσο όσους κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η τρίμηνη πορεία του συμπληρώματος φάνηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα, μειώνοντας τα ποσοστά ψυχωσικής διαταραχής όπως η σχιζοφρένεια κατά το ένα τέταρτο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ωμέγα-3 των ιχθυελαίων είναι αυτό που ευνοεί τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα πως αγωγή με φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την έναρξη ψυχωσικής διαταραχής δίνει ελπίδα ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντιψυχωσικά φάρμακα.



Τα αντιψυχωσικά είναι ισχυρά φάρμακα και μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που αποθαρρύνει ορισμένους από τη λήψη τους. Αντίθετα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίων, γενικά είναι καλά ανεκτά και εύκολα στη λήψη τους.

Η ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία, Αυστραλία και Ελβετία δοκίμασε την αγωγή σε 81 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψύχωση. Ο υψηλός κίνδυνος αποδόθηκε σε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας ή παρόμοιων διαταραχών ή στο γεγονός ότι ήδη οι συμμετέχοντες είχαν εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα τέτοιων διαταραχών.

Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίων (1,2 γρ.) για 12 εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Καμία ομάδα δεν γνώριζε ποιο είδος χαπιού έλαβε. Ο Dr Paul Amminger παρακολούθησε τις ομάδες για ένα χρόνο.

Δυο από τους εθελοντές της ομάδας που έλαβε τα συμπληρώματα εμφάνισαν ψυχωσική συνδρομή σε σχέση με έντεκα, στην ομάδα αυτών που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας ενήλικας που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μπορεί ενδεχομένως να προστατευτεί από την εμφάνιση ψύχωσης για κάθε 4 που ακολουθούν αγωγή σε διάστημα ενός έτους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορεί να αλλάξουν τα σήματα του εγκεφάλου με θετικά αποτελέσματα.

Η Alison Cobb, του Ιδρύματος Mind στη Βρετανία θεωρεί υποσχόμενα τα αποτελέσματα και δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στα αντιψυχωσικά σκευάσματα μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή