Άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, καθώς και να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι μικρός, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ημικρανίες είχαν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και άνθρωποι που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή σε σχέση με άλλους.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι άνθρωποι με ημικρανίες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη, που μπορεί να εξηγούν μερικώς τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο ερευνητής Marcelo E. Bigal, από το Albert Einstein College of Medicine στο Μπρόνξ, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ακόμα ένα λόγο για να μειώσουν οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανία άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία.

Ωστόσο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ημικρανίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή για ενδείξεις περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η έρευνα συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια σε 6.102 ανθρώπους με ημικρανία και ομάδας ελέγχου 5.243 ανθρώπων χωρίς πονοκέφαλο που ρωτήθηκαν σχετικά με την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Neurology’, έδειξαν ότι ποσοστό 4,1% ανθρώπων που εμφάνιζαν ημικρανίες υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ποσοστό 1,9% των υπόλοιπων. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος σε ανθρώπους που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς ημικρανία.

Άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες με αύρα είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος να υποβόσκουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν υψηλότερος σε όσους εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα αλλά ήταν επίσης υψηλός σε όσους εμφάνιζαν τακτικά ημικρανίες.

Ερευνητές δήλωσαν ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι μόνο άνθρωποι που εμφανίζουν ημικρανία με αύρα είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν άλλα. Ενώ ο γενικός κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα σε ανθρώπους με ημικρανία είναι μικρός, οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι σημαντικός και υψηλότερος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εύρημα που αξίζει περαιτέρω έρευνα.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα