Οι ημικρανίες είναι περισσότερο συχνές σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα εξέτασε σχεδόν 117.000 γυναίκες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν 18.000 που διαγνώστηκαν με ημικρανία στην έναρξη της έρευνας. Οι γυναίκες αξιολογούνταν κάθε δυο χρόνια σε διάστημα 16 ετών. Από τις 375 γυναίκες που εμφάνισαν πολλαπλή σκλήρυνση κατά τη διάρκεια της έρευνας, 82 διαγνώστηκαν με ημικρανία όταν άρχισε η έρευνα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι γυναίκες με διάγνωση ημικρανίας στην αρχή της έρευνας είχαν 487% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με άλλες γυναίκες. Ο κίνδυνος ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από την ηλικία, τα επίπεδα βιταμίνης D, το Δείκτη Μάζας Σώματος, το κάπνισμα ή τον τόπο διαμονής.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα του είδους που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και πολλαπλής σκλήρυνσης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ilya Kister, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι ενώ το ιστορικό ημικρανίας σχετιζόταν με την πολλαπλή σκλήρυνση, γυναίκες με ημικρανία πρέπει να γνωρίζουν ότι ποσοστό 99% από αυτές δεν θα εμφανίσουν ποτέ τη νόσο, επομένως η ύπαρξη ημικρανίας δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας ότι θα εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο Kister πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό αν η ημικρανία είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση της νόσου ή αν είναι πάθηση που συμβαίνει ταυτόχρονα με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Πηγές:
Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο