Η κούραση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί προειδοποίηση για επερχόμενη καρδιακή προσβολή ή άλλα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ιάπωνες ερευνητές ζήτησαν από 788 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με την κούραση και ανακάλυψαν ότι περίπου το 16% είχε υψηλό σκορ κούρασης. Ύστερα από 2 χρόνια, ασθενείς με υψηλό σκορ είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακή νόσο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ερωτηματολόγιο διαφοροποιεί την κούραση από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν, όπως άγχος, κατάθλιψη, πόνο, λοίμωξη και εργασία πολλών ωρών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κούραση είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για καρδιαγγειακή νόσο, ακόμα και σε ασθενείς με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτη, κακή διατροφή και προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Ο ερευνητής Dr. Hidenori Koyama, από το Πανεπιστήμιο Osaka City, δήλωσε ότι η έρευνα καθορίζει την κούραση σαν σημαντικό συναγερμό του οργανισμού όσον αφορά την πρόβλεψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ιδιαίτερα σε αυτούς που τρέφονται καλά και φαίνονται υγιείς.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Clinical Journal of the American Society of Nephrology.’

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κούρασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο Koyama πρόσθεσε ότι άλλη σημαντική ερώτηση είναι αν οι παρεμβάσεις για την κούραση θα είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Πηγές:
American Society of Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]