Ορισμένα είδη φαρμάκων ενίσχυσης των οστών που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 6.000 γυναίκες ηλικίας 20 έως 69 ετών και ανακάλυψε ότι όσες λάμβαναν διφοσφωνικά φάρμακα για μεγαλύτερο διάστημα των 2 ετών είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ωστόσο, η προστατευτική δράση παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες.

Η Polly Newcomb, του ερευνητικού κέντρου καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, δήλωσε ότι οι παχύσαρκες μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, επομένως οι ορμόνες μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα των διφοσφωνικών να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Ο τρόπος με τον οποίο τα διφοσφωνικά φάρμακα επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες.

Η Newcomb δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων και να είναι σημαντικά στην κυτταρική ανάπτυξη και τον θάνατο-ιδιαίτερα τον θάνατο των όγκων ή ακόμα και προκακρινική νόσο.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη δισφοφωνικών προκαλούν το θάνατο των κυττάρων του όγκου, εμποδίζουν όγκους από την απόκτηση παροχής αίματος και την επικόλληση των κακρινικών κυττάρων μεταξύ τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Cancer.’

Πηγές:
‘British Journal of Cancer.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος