Οι ακτινογραφίες αποτυγχάνουν να εντοπίσουν μέχρι το ένα τρίτο των καταγμάτων ισχίου και λεκάνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανικοί γιατροί του Πανεπιστημίου Duke προειδοποιούν ότι το να εξαρτάται η διάγνωση μόνο από τις ακτινογραφίες μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο συμπέρασμα. Όταν επανεξέτασαν τα αποτελέσματα ακτινογραφιών 92 ασθενών με εξέταση μαγνητικής τομογραφίας ανακάλυψαν ότι είχαν διαφύγει 35 κατάγματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Charles Spritzer, δήλωσε ότι η διάγνωση των καταγμάτων συνήθως ξεκινά και τελειώνει με ακτινογραφίες του ισχίου, της λεκάνης ή και των δυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, ο αποκλεισμός τραυματικού κατάγματος είναι δύσκολος.



Στην έρευνα, ασθενείς που παραπονέθηκαν για πόνο μετά από τραυματισμό στο ισχίο ή τη λεκάνη, 13 με φυσιολογικά ευρήματα στην ακτινογραφία, φάνηκε να έχουν συνολικά 23 κατάγματα σε μαγνητική τομογραφία. Ακόμα 15 ασθενείς με μη φυσιολογικές ακτινογραφίες είχαν 12 επιπλέον κατάγματα στη λεκάνη που φάνηκαν στη μαγνητική τομογραφία και δεν θα είχαν διαγνωστεί με άλλο τρόπο.



Σε 11 ασθενείς η μαγνητική τομογραφία δεν έδειξε κάποιο κάταγμα, ενώ οι ακτινογραφίες είχαν υποδείξει ότι ενδεχομένως υπάρχει.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αξίζει η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και της ακτινογραφίας, αν οι γιατροί έχουν αμφιβολία, ιδιαίτερα καθώς οι ασθενείς με κάταγμα ισχίου συνήθως είναι αδύναμοι και ηλικιωμένοι, με υψηλότερο του μέσου κίνδυνο για επιπλοκές και θάνατο.

Ο Dr Spritzer, δήλωσε ότι η ακριβής διάγνωση των καταγμάτων ισχίου και λεκάνης στα επείγοντα περιστατικά μπορεί να επιταχύνει την προώθηση των ασθενών σε χειρουργική αντιμετώπιση αν χρειαστεί και να μειώσει το ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο σε ασθενείς που δεν υπέστησαν κατάγματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Roentgenology.’

Πηγές:
American Journal of Roentgenology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]