Οι γυναίκες που θηλάζουν για διάστημα 6 μηνών και άνω αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου στο μαστό, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό αποτελεί αιτιατή σχέση, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές επίσης δεν γνωρίζουν αν οι γυναίκες αυτές είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με άλλες. Γενικά, ο θηλασμός θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Η Dr. Salma Butt, από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Malmö στη Σουηδία, εξέτασε στατιστικά στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17.035 γυναίκες και εστίασε σε 622 που εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό. Επίσης εξέτασε πώς οι γυναίκες θήλασαν τα παιδιά τους.

Όπως δήλωσε, ανακάλυψε στατιστικά σημαντικό κίνδυνο όγκων βαθμού 3 σε γυναίκες που θήλαζαν κατά μέσον όρο 6,2 μήνες ή περισσότερο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εντοπιστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί.

Αυτό που είναι γνωστό είναι πως ο θηλασμός μειώνει τον αριθμό των ωορρηκτικών κύκλων μιας γυναίκας, μειώνοντας συνεπώς την επίδραση επιπέδων ορμονών που είναι παρούσες στον φυσιολογικό κύκλο και συγκεκριμένα μειώνοντας την έκθεση στην προγεστερόνη.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει το εύρημα προηγούμενων ερευνών που αφορά τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε γυναίκες που είχαν θηλάσει.

Ωστόσο, ο θηλασμός ενισχύει την παραγωγή της προλακτίνης, ορμόνης που έχει αναφερθεί ότι προάγει τους όγκους, πρόσθεσε. Ωστόσο η σχέση μεταξύ θηλασμού, προλακτίνης και καρκίνου στο μαστό είναι πολύπλοκη και δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού, στη Βαρκελώνη.

Η Butt δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από τον θηλασμό. Αντ’ αυτού, γυναίκες που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιθετικούς όγκους θα πρέπει να εξετάζονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας