Το λεμφοίδημα αλλάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πού να αναζητήσουν βοήθεια.

Η παρουσία λεμφικών παθήσεων, όπως τόνισε ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Παθολόγος – Αγγειολόγος, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας, με κορυφαία την πιο συχνή και πιο γνωστή το λεμφοίδημα αλλάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν που να αναζητήσουν βοήθεια.

Το λεμφοίδημα είναι μια σοβαρή νόσος, η οποία από την στιγμή της εμφάνιση του δημιουργεί όχι μόνο έντονα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αισθητική του άκρου, αλλά επηρεάζει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και των σχέσεων του με τους άλλους ανθρώπους.

Δυστυχώς όμως η παραπάνω επιπλοκή έχει εγκαταλειφθεί από τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, παγκοσμίως και ακόμα χειρότερα στην χώρα μας.

Το λεμφοίδημα, το οποίο δημιουργεί οίδημα (πρήξιμο) και σκλήρυνση του δέρματος του άκρου και μπορεί να φτάσει μέχρι την ελεφαντίαση, είτε εμφανίζεται πρωτοπαθώς δηλαδή από την γέννηση του ανθρώπου με βλάβη στους λεμφαδένες ή στον αριθμό των λεμφαγγείων είτε δευτεροπαθώς μετά από χειρουργείο ή καρκίνο κυρίως σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή ή υστερεκτομή (αφαίρεση γεννητικών οργάνων) και λιγότερο σε άνδρες μετά από αφαίρεση λεμφαδένων λόγω καρκίνου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ακτινοθεραπεία, η φλεβική θρόμβωση και η κάκωση του άκρου.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες η θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η CDT (complete decongestive therapy- πλήρης αποσυμφορετική θεραπεία). Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια το εντατικό στάδιο που διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες με δύο συνεδριάσεις την ημέρα και το στάδιο συντήρησης ώστε να διατηρηθούν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πρώτο στάδιο.

Η καλύτερη θεραπεία όμως είναι η πρόληψη. Γνωρίζοντας ο ασθενής τι πρέπει να κάνει, τι να αποφύγει και πότε πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, προλαμβάνει την ανάπτυξη του λεμφοιδήματος μιας πάθησης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κος Αντώνης Παπαγεωργίου, Αγγειοχειρουργός, Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας που αφορά το 90% των ανθρώπων, είναι η πρόληψη ενώ η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ολιστική.

Τα φλεβοτονικά σκευάσματα με νεότερο και σημαντικό εκπρόσωπό τους το φλαβονοειδές Vitis Vinifera, βοηθούν σημαντικά. Το νέο σκεύασμα, που μόλις κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο εκχύλισμα φυσικών φλαβονοειδών AS 195 από τα φύλλα της κόκκινης αμπέλου, το οποίο τεκμηριωμένα προλαμβάνει τη βλάβη, διατηρώντας τη φυσιολογική διαπερατότητα και την ακεραιότητα του ενδοθήλιου των φλεβιδίων, και ενισχύει τις φυσιολογικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα φλεβοτονικά φάρμακα σε μορφή δισκίων λαμβάνονται κυρίως τους ζεστούς μήνες. Η ανάγκη όμως λήψης πολλών δισκίων πολλές φορές την ημέρα δημιουρ-γούσε και δημιουργεί πρόβλημα στη συμμόρφωση του πάσχοντα.

Εκτός από τη λήψη δισκίων όμως, τόνισε ο ομιλητής, υπάρχει ανάγκη και για χρήση ενός σκευάσματος τοπικά για την άμεση ανακούφιση. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά κατάλληλο τοπικό σκεύασμα, αφού είτε ανακούφιζαν στιγμιαία μόνο, είτε απορροφούνταν δύσκολα και ταυτόχρονα είχαν αμφισβητήσιμο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Σήμερα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά ένα νέο σκεύασμα σε δισκία και gel, του οποίου το δισκίο λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα ενώ το gel απορροφάται γρήγορα και ανακουφίζει άμεσα.

Το νέο σκεύασμα περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο εκχύλισμα φυσικών φλαβονοειδών AS 195 που έχει εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από την 'Committee on Herbal Medicinal Products' και το εμπορικό του όνομα είναι Antistax.

Έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες ευρέως σε πάρα πολλές χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία κλπ) και έχει δειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων.

To 36ο Πανευρωπαϊκό Λεμφολογικό Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Classical Athens Imperial Hotel 14-16 Μαΐου 2010. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν γενικά και ειδικά θέματα από εκλεκτές και ξεχωριστές, ελληνικές και ξένες προσωπικότητες διαφόρων ειδικοτήτων όπως ανατόμων, παθολόγων, ογκολόγων, χειρουργών, αγγειοχειρουργών, πλαστικών χειρουργών, ακτινολόγων , ακτινοθεραπευτών, δερματολόγων, λοιμωξιολόγων, γυναικολόγων αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών.

Θα αναλυθούν και θα συζητηθούν θέματα που αγγίζουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ασθενούς και ότι έχει σχέση με τις λεμφικές παθήσεις. Θα ανταλλαχτούν απόψεις τόσο για την βελτίωση ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή όσο και προσπάθειας συνεργασίας των ειδικοτήτων για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των λεμφικών νοσημάτων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού