Οι υπέρβαρες γυναίκες που υποβάλλονται σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους, ανακάλυψε νέα βρετανική έρευνα.

Περισσότερες από το ένα τρίτο των παχύσαρκων και υπέρβαρων γυναικών απέβαλαν σε σύγκριση με μια στις πέντε γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι γυναίκες που συλλαμβάνουν με φυσιολογικό τρόπο αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αν είναι υπέρβαρες.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία θέτει σε κίνδυνο τη γονιμότητα των γυναικών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 300 γυναίκες στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του νοσοκομείου Guy's and St Thomas' Hospital.

Σε όλες τις γυναίκες είχε εμφυτευτεί ένα έμβρυο 5 ημερών που είχε γονιμοποιηθεί στο εργαστήριο. Οι μισές γυναίκες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 (υπέρβαρες) και το 14% άνω του 30 (παχύσαρκες).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε διαφορά στην ποιότητα ωαρίου ή εμβρύου στην αρχή της διαδικασίας, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής ένωσης ανθρώπινης αναπαραγωγής και εμβρυολογίας.

Σε γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 το ποσοστό αποβολής ήταν 35%. Αντίστοιχα, σε γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο του 25 το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 21%. Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν τον κίνδυνο αποβολής, όπως ηλικία και ιστορικό καπνίσματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αποβολής ήταν διπλάσιος στην ομάδα των υπέρβαρων.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που το υπερβάλλον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο της αποβολής. Μια θεωρία είναι ότι ενδεχομένως μπορεί να επηρεάζει το τοίχωμα της μήτρας και την επιτυχία της εμφύτευσης του ωαρίου. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου στην εγκυμοσύνη, όπως προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Tarek El-Toukhy, δήλωσε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους σε περίπτωση που είναι υπέρβαρες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συμβουλή θα πρέπει να είναι ίδια για όλες τις γυναίκες, ότι είναι σημαντική η απώλεια βάρους ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης.

Ο Mr Tony Rutherford, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Γονιμότητας, δήλωσε ότι όλες οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερωθούν να πετύχουν κατάλληλο βάρος για το ύψος τους πριν ξεκινήσουν αγωγή κατά της υπογονιμότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας