Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για τους μαθητές, που ασκούν μπούλινγκ. Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών, καθώς θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς, ενώ θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως δύο ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς.

Το κόστος των καταστροφών που προκαλούνται από μαθητές θα επιβαρύνει τους γονείς τους. Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, ενώ στην περίπτωση που καταγραφούν περιστατικά που εκθέτουν μαθητές, θα προβλέπεται η αυστηρότερη ποινή, δηλαδή η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί εφόσον το κρίνει και να γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα, μπορεί να μπει γονιός παιδιού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους κωδικούς που έχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μπορούν να μπουν παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και να καταγγείλουν περιστατικά με τους κωδικούς τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού λογαριασμού τον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του περιστατικού ενδοσχολικής βίας, όπου ζητούνται κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία να δοθούν, αλλά πιο χαρακτηριστικά περιλαμβάνει μια αποτύπωση του είδους της ενδοσχολικής βίας που έχει υποστεί κανείς.

Παρουσιάστηκε μάλιστα και ένα σποτ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, δεν ωραιοποιεί τα πράγματα.
“Είναι πάρα πολύ σκληρό. Έπρεπε να είναι πάρα πολύ σκληρό, γιατί αυτό στο οποίο πιστεύουμε είναι ένα συμβόλαιο αλήθειας. Λέμε την αλήθεια. Δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί“.

“Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να αποδεχθείς την ύπαρξη του και να ορίσεις ποιες είναι οι συντεταγμένες του. Το πρόβλημα λοιπόν είναι αυτό και ακριβώς αυτό είναι το οποίο θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό είναι το απόστημα το οποίο πρέπει να σπάσουμε” πρόσθεσε.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω