Αναπνευστικά συμπτώματα και έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του πνεύμονα παρουσιάζουν οι Ταχυδρόμοι, σύμφωνα με την Έρευνα που έλαβε φέτος το το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2010 για Έρευνα Επιστήμονα

H μελέτη με θέμα «Έκθεση στην Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Αναπνευστική Λειτουργία-Μελέτη σε ταχυδρομικούς διανομείς στην περιοχή της Αθήνας» του Ιατρού κ. Φραγκίσκου Καπιτσιμάδη, έλαβε το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2010 για Έρευνα Επιστήμονα, του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλλον ECOCITY.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αθήνας, υπό την εποπτεία της κας Άννας Καρακατσάνη, Επίκουρου Καθηγήτριας Πνευμονολογίας (επιβλέπον μέλος) και της κας Κλέας Κατσουγιάννη, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας, είχε σκοπό να διερευνήσει τις επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο αναπνευστικό σύστημα των ταχυδρομικών διανομέων.

Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν συνολικά 266 ταχυδρομικοί διανομείς και 73 υπάλληλοι γραφείου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας οι ταχυδρομικοί διανομείς αποτελούν μια επαγγελματική ομάδα που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του πνεύμονα. Παράλληλα, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ενισχυτικός παράγοντας για την εμφάνιση ρινίτιδας.

Αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες ασκούν σημαντική επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία των Ταχυδρόμων, είναι η πρώτη φορά που έρευνα φέρνει στο φως μετρήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.

Ο Ιατρός κ. Φραγκίσκος Καπιτσιμάδης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Το 1987 αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθηνών. Το 1995 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 2000 πήρε τον τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.

Το Μάρτιο του 2010 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Aσχολείται ερευνητικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και θεραπευτικά με τη διακοπή καπνίσματος, καθοδηγώντας ομάδες θεραπείας σε εργασιακούς χώρους αλλά και αναλαμβάνοντας ατομικές θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία