Οι άνθρωποι με ηπατίτιδα Β έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν λέμφωμα μη Hodgkin, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Είναι ήδη γνωστό ότι η ηπατίτιδα Β προκαλεί καρκίνο του ήπατος και ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι ενδεχομένως προκαλεί λέμφωμα. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Lancet Oncology', το επιβεβαιώνει. Η ηπατίτιδα C επίσης συνδέεται με το λέμφωμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο καρκίνος του αίματος δεν είναι συχνός και δεν θεωρείται πιθανό να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά λεμφώματος μη Hodgkin από ευρείας έκτασης εμβολιασμό. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί πιθανό να αντιμετωπιστεί ο ιός και να βοηθήσει τους ασθενείς με λέμφωμα μη Hodgkin.

Ο Dr. Eric Engels από το Εθνικό Ινστιτούτο Kαρκίνου των ΗΠΑ, μελέτησε τα στοιχεία 600.000 ανθρώπων στη Νότια Κορέα όπου η ηπατίτιδα Β ήταν πολύ συνηθισμένη, μέχρι την έναρξη εκστρατείας εμβολιασμού το 1995. Από αυτούς, 53.000, ποσοστό 9%, εμφάνισαν λοίμωξη από ηπατίτιδα Β.

Μετά από 14 χρόνια το λέμφωμα μη Hodgkin ήταν πιο σύνηθες στους ανθρώπους που εμφάνιζαν τη λοίμωξη-19,4 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους σε σύγκριση με 12,3 ανά 100.000 που δεν έπασχαν από ηπατίτιδα Β.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ηπατίτιδες B και C μπορεί ενδεχομένως να προκαλούν λέμφωμα μέσω μεγάλου ερεθισμού του ανοσοποιητικού, καθώς προσπαθεί να πολεμήσει την ηπατική λοίμωξη.

Πηγές:
′Lancet Oncology′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα