Τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν τις περισσότερες φορές οι γονείς όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους έχει σύνδρομο Down μετατρέπονται τελικά σε χαρά και προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που έγινε στο διαδίκτυο σε γονείς παιδιών με σύνδρομο Down. Η έρευνα άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και είχε περισσότερες από 500 απαντήσεις. Υπήρχαν πολλές ομοιότητες σχετικά με τον τρόπο που αισθάνονταν οι γονείς όταν μάθαιναν ότι το παιδί τους έχει σύνδρομο Down, δήλωσαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων Kansas State και Texas Tech.

Η Briana Nelson Goff, του Πανεπιστημίου Kansas State, αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των γονέων δήλωσε πως ήταν πολύ λυπηρό και πέρασε περιόδους κατάθλιψης, πένθους, θλίψης και σοκ, ενώ αισθάνθηκε φόβο, θυμό ή απογοήτευση.

Οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν ότι τα αρχικά αισθήματα αντικαταστάθηκαν αργότερα από θετικά.

Όπως δήλωσε η Goff, αρκετοί γονείς δήλωσαν ότι ο χρόνος δεσίματος με το παιδί ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την προσαρμογή τους. Χρειάζονταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιήσουν αυτό που αντιμετώπιζαν και που στη συνέχεια βοήθησε την προσαρμογή τους.

Ενώ οι γονείς δεν ρωτήθηκαν ευθέως σχετικά με την εμπειρία τους με τους ειδικούς, περίπου το 20% δήλωσε ότι είχε αρνητικές εμπειρίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν συζητήσεις για άμβλωση ως μόνη επιλογή ή αίσθημα πίεσης προς την κατεύθυνση της άμβλωσης.

Και οι δυο ερευνητές είναι γονείς παιδιών με σύνδρομο Down και σκοπεύουν να εκδώσουν βιβλίο με τις ιστορίες των γονέων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Πηγές:
Kansas State University.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις