Η μακροχρόνια χρήση διφωσφωνικών, φαρμάκων για την οστεοπόρωση, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, αναφέρει νέα έρευνα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει μικρός.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν λάβει ποτέ τα φάρμακα οι μακροχρόνιοι χρήστες των διφωσφωνικών εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για το σπάνιο αλλά θανατηφόρο είδος καρκίνου, αναφέρει η έρευνα.

Τα ευρήματα φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με χωρίστή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα και χρησιμοποίησε τα ίδια στοιχεία ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία. Εκείνη η έρευνα απέτυχε να ανακαλύψει σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στον οισοφάγο σε χρήστες φαρμάκων για την οστεοπόρωση.

Η επικεφαλής της νέας έρευνας, Jane Green, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα διφωσφωνικα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο. Προσθέτει ότι ο κίνδυνος, αν υπάρχει, είναι μικρός σε απόλυτους όρους και δεν θα πρέπει να ανησυχούν πολύ όσοι τα λαμβάνουν.

Τα διφωσφωνικά λαμβάνονται από εκατομμύρια ασθενείς με οστεοπόρωση παγκοσμίως, για να εμποδίσουν περαιτέρω οστική απώλεια.

Η τελευταία ανάλυση περιέλαβε σχεδόν 3.000 ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, 2.000 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου και 10.600 με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχαν διαγνωστεί μεταξύ του 1995 και 2005. Κάθε περιστατικό καρκίνου συγκρίθηκε με 5 ανθρώπους χωρίς καρκίνο ίδιου φύλου και ηλικίας.

Η ανάλυση αποκάλυψε σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο με 5 ετών και άνω χρήση διφοσφωνικών. Δεν παρατηρήθηκε αύξηση του καρκίνου στομάχου ή παχέος εντέρου.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι σε 100 μακροχρόνιους χρήστες διφωσφωνικών, θα πρέπει να αναμένονται, σε 5 χρόνια, 2 περιστατικά καρκίνου σε σύγκριση με ένα περιστατικό σε 5 χρόνια μεταξύ 1.000 ανθρώπων που δεν λαμβάνουν.

Η έρευνα της Green παρακολούθησε ασθενείς για σχεδόν διπλάσιο χρόνο και είχε μεγαλύτερη στατιστική ισχύ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Η επιδημιολόγος του FDA, Diane K. Wysowski, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο και τα οφέλη στον κάθε ασθενή πριν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθενείς με προβλήματα στο πεπτικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα