Μητέρες που δεν θηλάζουν τα νεογνά τους για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σχέση με γυναίκες που θηλάζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε οφέλη στην υγεία των γυναικών που θηλάζουν έως 6 μήνες ή ένα χρόνο. Τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και ο θηλασμός που διαρκεί ένα μήνα μπορεί να έχει θετικά, διαρκή αποτελέσματα.

Η Dr. Eleanor Schwarz, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι ανακάλυψε αρκετά σημαντικά οφέλη για τις μητέρες που θήλαζαν τουλάχιστον για ένα μήνα μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές συνέκριναν την εμφάνιση διαβήτη 2, σε 2.233 γυναίκες ηλικίας 40 έως 78 ετών, που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Όσες δεν είχαν παιδιά (405), όσες είχαν αλλά δεν θήλασαν (703) και όσες θήλασαν (1.125).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 188 (26,7 %) από τις μητέρες της έρευνας που δεν θήλασαν τα νεογνά τους αργότερα εμφάνισαν διαβήτη έναντι 202 (18%) που θήλασαν τα παιδιά τους τουλάχιστον για ένα μήνα και 71 (17,5%) που δεν είχαν παιδιά.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για την υγεία της μητέρας ο θηλασμός μετά από κάθε τοκετό και ενισχύει ενδείξεις ότι η απουσία θηλασμού μπορεί να συμβάλει σε κινδύνους για την υγεία.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘American Journal of Medicine’ ότι γυναίκες που δεν θηλάζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η αιτία είναι άγνωστη. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η δημιουργία και έκκριση του γάλατος από τους μαστικούς αδένες μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί την έναρξη βιολογικών διεργασιών που αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη δημιουργία κοιλιακού λίπους.

Όπως δήλωσε η Schwarz, ο θηλασμός αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ανάκαμψης από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν στις νέες μητέρες ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την υγεία τους θηλάζοντας τουλάχιστον ένα μήνα, δήλωσε η Schwarz.

Οι ερευνητές, για τις μητέρες που δεν θήλασαν ποτέ, δηλώνουν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ώστε να τροποποιήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, καθώς φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Πηγές:
‘American Journal of Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024