Η τακτική εξέταση μαστογραφίας είναι λιγότερο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πρόσκληση σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών για τακτικές μαστογραφίες και η καλύτερη περίθαλψη από ομάδα ειδικών βοήθησε στη μείωση του ποσοστού καρκίνου στο μαστό κατά 10%.

Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας σε γυναίκες άνω των 70 ετών μειώθηκε κατά 8%, υποδεικνύοντας ότι οι μαστογραφίες οδήγησαν σε μικρό όφελος. Υπάρχει μείωση της θνησιμότητας, αλλά χαμηλότερη από την αναμενόμενη, δήλωσε η Dr.

Mette Kalager, από το πανεπιστήμιο του Όσλο, η έρευνα της οποίας δημοσιεύεται στο περιοδικό 'New England Journal of Medicine'. Οι ερευνητές περίμεναν μείωση κατά 30%.

Με βάση την έρευνα, οι μαστογραφίες μπορεί ενδεχομένως να προσθέτουν μόνο 2% όφελος στη μείωση των θανάτων από καρκίνο στο μαστό, σημειώνει ο Dr. Gilbert Welch, από την Ιατρική σχολή του New Hampshire. Ο Welch δήλωσε ότι τα νέα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 2.500 γυναίκες ηλικίας 50 ετών που υποβάλλονται σε μαστογραφία, μόνο μια θα αποφύγει να πεθάνει από καρκίνο στο μαστό και μέχρι 1.000 θα πληροφορηθούν ότι οι γιατροί είδαν κάτι ύποπτο.

Περίπου 500 από αυτές θα υποβληθούν σε βιοψία και μεταξύ 5 και 15 θα υποβληθούν σε μη αναγκαία αγωγή για μια κατάσταση που δεν επρόκειτο ποτέ να τις ενοχλήσει, σύμφωνα με τον Welch.
Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ερωτήματα στους Dr.

Daniel Kopans από το Γενικό νοσοκομείο Μασαχουσέτης, που δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η περισσότερη μείωση των θανάτων από καρκίνο στο μαστό οφείλεται σε βελτιώσεις στη θεραπεία με μικρότερη συμβολή της εξέτασης.

Υπάρχουν μεγάλες δημοσιευμένες έρευνες από τη Σουηδία και την Ολλανδία που δείχνουν ότι η περισσότερη μείωση των θανάτων οφείλεται στην εξέταση και όχι στη θεραπεία, σημείωσε ο Kopans.
Οι Kalager και Welch δήλωσαν ότι αυτές οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν το 1990 και η εξέταση ενδεχομένως είναι λιγότερο αποτελεσματική τώρα επειδή έχει βελτιωθεί η αντιμετώπιση.

Η Kalager μελέτησε στοιχεία 40.075 γυναικών, εντοπίζοντας τη μείωση στους θανάτους από καρκίνο καθώς επεκτάθηκε πρόγραμμα εξέτασης σε όλη τη Νορβηγία, αρχίζοντας από το 1996. Συνέπεσε επίσης με βελτίωση της αγωγής στις ασθενείς.

Ο ερευνητής Marvin Zelen, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν πρόσβαση σε ομάδα πολλών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της νόσου, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του στοιχείου-μαστογραφία ή θεραπεία-που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 10%.

Ο Kopans δήλωσε ότι το διάστημα των 2,2 ετών κατά μέσον όρο της παρακολούθησης ήταν πολύ μικρό και πιθανόν σε αυτό οφείλονται τα νέα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες της έρευνας εξετάζονταν κάθε 2 χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ ενθαρρύνονται να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Κατέληξε λέγοντας ότι η συζήτηση για τις μαστογραφίες είναι εξαντλητική για τις γυναίκες και τους γιατρούς, τους προκαλεί σύγχυση και ότι είναι καιρός να δεχτούμε ότι η εξέταση, από την ηλικία των 40, σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Πηγές:
′New England Journal of Medicine′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]