Προστασία στα νεογνά από τις λοιμώξεις, προσφέρει ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως καλή περίθαλψη και προγράμματα εμβολιασμού, ο θηλασμός ενισχύει τα νεογνά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως δηλώνουν, η σύνθεση του γάλατος της μητέρας βοηθά την καταπολέμηση λοιμώξεων στα παιδιά.

Τα ευρήματα, έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 εμβολιασμένα παιδιά, δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Diseases in Childhood’.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος προκύπτει μόνο από τον αποκλειστικό θηλασμό-η μείξη γάλατος της μητέρας και άλλου δεν οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι ειδικοί παγκοσμίως ήδη συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό σε νεογνά, για τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 926 νεογνών για περίοδο 12 μηνών, καταγράφοντας τυχόν λοιμώξεις που εμφάνισαν τα νεογνά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Όλα τα νεογνά εμβολιάζονταν τακτικά και είχαν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

Σχεδόν τα δυο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε λιγότερο από το ένα πέμπτο στους 6 μήνες. Συνολικά, 91 από τα νεογνά θήλασαν αποκλειστικά για 6 μήνες.

Τα νεογνά είχαν σημαντικά λιγότερες κοινές λοιμώξεις τον πρώτο χρόνο της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα που είτε θήλασαν μερικώς είτε καθόλου. Σε αυτές περιλαμβάνονταν λοιμώξεις στο αναπνευστικό και τα ώτα, καθώς και άφθες.

Οι λοιμώξεις που εμφανίστηκαν ήταν λιγότερο σοβαρές, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, όπως αριθμός αδερφών και έκθεση σε καπνό.

Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Γαλανάκης, δήλωσε ότι η σύνθεση του γάλατος εξηγεί τα ευρήματα. Το γάλα της μητέρας περιέχει αντισώματα και άλλες θρεπτικές ουσίες που βοηθούν το νεογνό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι μητέρες θα πρέπει να ενημερωθούν από επαγγελματίες υγείας ότι εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη, ο αποκλειστικός θηλασμός βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων σε νεογνά και μειώνει τη συχνότητα και την ένταση σοβαρών περιστατικών λοίμωξης.

Πηγές:
‘Archives of Diseases in Childhood’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις