Ιταλοί γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση παγκρέατος, μια επέμβαση, που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει όσους υποφέρουν από διαβήτη.

Η νέα μέθοδος δημιουργεί νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση των διαβητικών, καθώς η ελάχιστα επεμβατική φύση της μειώνει σημαντικά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, ανακοίνωσε η ομάδα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πίζας.

Η ρομποτική τεχνική επιτρέπει στους χειρούργους να πραγματοποιούν τη μεταμόσχευση μέσω 3 μικρών οπών και μια τομή 7 εκατοστών. Ο επικεφαλής της ομάδας, Ugo Boggi, δήλωσε ότι έτσι θα μπει τέλος στο δίλημμα δεκαετιών σχετικά με το αν είναι δυνατή η μεταμόσχευση παγκρέατος, καθώς η επέμβαση είναι τόσο επεμβατική όταν πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε 43χρονη μητέρα δυο παιδιών που έπασχε από διαβήτη 1, από την ηλικία των 24 ετών και ήδη είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών.

Η εγχείρηση διήρκεσε 3 ώρες και η ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου χωρίς επιπλοκές, στις 30 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ‘Da Vinci SHDI robot’. Το ίδιο νοσοκομείο πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρών με τη βοήθεια ρομποτικού μηχανήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα