Η αντιμετώπιση οικογενειακών ανησυχιών και απαιτήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει συμπτώματα στηθάγχης, δήλωσαν ερευνητές.

Η στηθάγχη, πόνος στο στήθος ή δυσφορία που προκαλείται όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα, αποτελεί σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου.

Δανοί ερευνητές εστίασαν στην υγεία της καρδιάς 4.500 αντρών και γυναικών άνω των 40 και 50 ετών για 6 χρόνια, από το 1999. Οι συμμετέχοντες, από τους οποίους κανένας δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του στην έναρξη της έρευνας, έδωσαν λεπτομέρειες για την ποιότητα των σχέσεων με σύζυγο ή σύντροφο, παιδιά, άλλους συγγενείς, φίλους και γείτονες.

Μετά από 6 χρόνια, ποσοστό 9,5% των αντρών και 9,1% των γυναικών εμφάνισαν συμπτώματα στηθάγχης. Όσοι ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα ήταν 50 ετών και άνω, λιγότερο εύποροι και καταθλιπτικοί.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στενά τις προσωπικές σχέσεις των συμμετεχόντων, ανακάλυψαν ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ προβληματικών σχέσεων και κινδύνου για στηθάγχη. Απαιτητικές σχέσεις με σύντροφο ή παιδί είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση, αυξάνοντας τον κίνδυνο συμπτωμάτων στηθάγχης περισσότερο από 3,5 και 2 φορές, αντίστοιχα.

Υπερβολικές ανησυχίες ή απαιτήσεις από άλλους συγγενείς σχεδόν διπλασίαζαν τον κίνδυνο, ενώ ανησυχίες, απαιτήσεις από φίλους και γείτονες, είχαν μικρή επίδραση.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ανησυχία ή οι απαιτήσεις σε μια σχέση τόσο υψηλότερες ήταν οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος πόνο στηθάγχης.

Συχνές διαφωνίες με σύντροφο αύξαναν τον κίνδυνο κατά 44% και διαμάχες με γείτονες ενίσχυαν τον κίνδυνο κατά 60%. Ωστόσο, διαμάχες με παιδιά, πιο μακρινούς συγγενείς και φίλους δεν αύξαναν τον κίνδυνο στηθάγχης.

Η σύνδεση μεταξύ θεμάτων σχέσεων και στηθάγχης ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη σημαντικούς παράγοντες για στηθάγχη, όπως κάπνισμα και έλλειψη άσκησης.

Υποστηρικτικές σχέσεις δεν ισοφάριζαν τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι απαιτήσεις στην υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Epidemiology and Community Health’.

Πηγές:
‘Journal of Epidemiology and Community Health’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας