Το καρδιαγγειακό επεισόδιο μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, αναφέρει νέα έρευνα.

Νέα έρευνα στο Journal of the American College of Cardiology, έδειξε ότι σχεδόν 6% των ανθρώπων με καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη εμφάνισε νοητική εξασθένηση μετά το γεγονός.

Ο Wuxiang Xie, του Imperial College School of Public Health, δήλωσε ότι ακόμα και μικρές διαφορές στη νοητική εξασθένηση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας, μακροπρόθεσμα. Πρόσθεσε ότι ασθενείς με καρδιακή προσβολή και στηθάγχη χρειάζονται προσεχτική παρακολούθηση τα χρόνια που ακολουθούν τη διάγνωση

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες 8.000 ασθενών άνω των 50 ετών που δεν είχαν υποστεί ποτέ στηθάγχη, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή δεν είχαν διάγνωση άνοιας ή νόσου του Alzheimer. Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία μεταξύ 2002 και 2017.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς στη μνήμη, την προφορική ικανότητα και την αναγνώριση του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, άνθρωποι που εμφάνισαν στεφανιαία νόσο είχαν σημαντική νοητική εξασθένηση.

Άνθρωποι που είχαν στηθάγχη εμφάνισαν πρόβλημα προσανατολισμού στο χρόνο, ενώ όσοι είχαν καρδιακή προσβολή εμφάνισαν λεκτική εξασθένηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φτωχή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί ενδεχομένως να βλάψει το νευρικό και αγγειακό ιστό του εγκεφάλου, σημείωσε ο Suvi P. Rovio.

Ο Xie δήλωσε ότι η νέα έρευνα δίνει ενδείξεις για το ρόλο της στεφανιαίας νόσου ως πιθανού παράγοντα που επιταχύνει την πορεία της νοητικής εξασθένησης σε μεγάλη ηλικία.

 

Πηγές:
American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις