Η αισιοδοξία μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με στηθάγχη, σύμφωνα με ερευνητές, που υποδεικνύουν ότι οι γιατροί μπορούν να τους βοηθήσουν να είναι πιο αισιόδοξοι.

Ο Dr. Alexander Fanaroff, του Duke University Medical Center δήλωσε ότι η στηθάγχη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ στηθάγχης και θετικών αισθημάτων.

Ο Fanaroff δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά περιορίζουν ή σταματούν τις δραστηριότητες που αγαπούν- τένις, παιχνίδι με τα εγγόνια- είτε λόγω του πόνου είτε επειδή ανησυχούν ότι η δραστηριότητα που προκαλεί πόνο είναι επικίνδυνη.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 2.400 ασθενείς με χρόνια στηθάγχη, που υποβλήθηκαν σε επαναγγείωση.

Σε διάστημα 2 ετών, ασθενείς που αξιολόγησαν τον εαυτό τους ως αισιόδοξο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με στηθάγχη σε σχέση με τους λιγότερο αισιόδοξους. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να χρειάζονται επιπρόσθετη επαναγγείωση.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο παρά αιτιατή, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να σκέφτονται πιο θετικά.

Ο Fanaroff δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν μπορούμε να εντοπίσουμε ασθενείς που είναι λιγότερο αισιόδοξοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους βοηθήσουμε να είναι περισσότερο αισιόδοξοι εστιάζοντας σε αυτό που μπορούν να κάνουν, ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσουμε θετικά το αποτέλεσμα.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του American College of Cardiology, στο Ορλάντο.

Πηγές:
American College of Cardiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν