Έρευνα αποκαλύπτει ότι άντρες που αρχίζουν να εμφανίζουν φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στον προστάτη αργότερα.

Υποδεικνύει ότι ενδεχομένως οι συγκεκριμένοι άντρες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από έγκαιρη διάγνωση ή προληπτική θεραπεία, δήλωσαν ερευνητές.

Γάλλοι ερευνητές συνέκριναν 388 άντρες που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο του προστάτη με 281 υγιείς άντρες και ανακάλυψαν ότι όσοι έπασχαν από τη νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους υγιείς να αρχίσουν να χάνουν τα μαλλιά τους στην ηλικία των 20 ετών.

Αν η φαλάκρα άρχισε να εμφανίζεται στα 30 ή 40, δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στον προστάτη σε σχέση με την υγιή ομάδα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Philippe Giraud, του Πανεπιστημίου Paris Descartes, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να δείχνουν κάποιο όφελος από την εξέταση του γενικού πληθυσμού για τον καρκίνο του προστάτη.

Χρειάζεται τρόπος εντοπισμού των αντρών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας από τους εύκολα εντοπίσιμους παράγοντες κινδύνου και πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Ο Giraud, του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Annals of Oncology’, δήλωσε ότι άντρες που θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να επιλεγούν για πιο έγκαιρη εξέταση ή για χημειοπροφυλακτική αγωγή με χρήση αντιανδρογόνων φαρμάκων.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υπερτροφίας του προστάτη και της φαλάκρας. Μπλοκάρουν την μετατροπή της τεστοστερόνης στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη που θεωρείται ότι προκαλεί την απώλεια μαλλιών.

Η ανδρογενής αλωπεκία, γνωστή και ως φαλάκρα ανδρικού τύπου, επηρεάζει περίπου το 50% των αντρών στη διάρκεια της ζωής τους.

Προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν σχέση μεταξύ της φαλάκρας και των ανδρογενών ορμονών, ενώ τα ανδρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Ο Giraud και ο Michael Yassa, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ζήτησαν από άντρες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό του καρκίνου στον προστάτη, αν υπήρχε, και να αναφέρουν απώλεια μαλλιών που εμφάνισαν στις ηλικίες 20, 30 και 40 ετών, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες με διαβάθμιση, από το στάδιο Ι (καθόλου απώλεια μαλλιών) στο στάδιο ΙV (υποχώρηση γραμμής μαλλιών και φαλάκρα από την αρχή του μετώπου).

Οι γιατροί των αντρών έδωσαν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, περιλαμβανομένης πιθανής διάγνωσης του καρκίνου στον προστάτη, την ηλικία της διάγνωσης, το στάδιο της νόσου και την αγωγή. Η έρευνα διήρκεσε 28 μήνες.

Ο Yassa δήλωσε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η φαλάκρα στα στάδια ΙΙ-ΙV συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη αργότερα. Η συγκεκριμένη τάση δεν ίσχυε στην ηλικία των 30 και 40. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε μοριακό επίπεδο αλλά και σε μεγαλύτερες ομάδες αντρών για να ανακαλυφτεί η σχέση μεταξύ ανδρογόνων, φαλάκρας και καρκίνου στον προστάτη.

Πηγές:
‘Annals of Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα