Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton, η επιστημονική ημερίδα με θέμα τη ρομποτική χειρουργική στη ριζική προστατεκτομή (ERUS Masterclass on Robotic Prostatectomy).

Είναι η πρώτη διεθνής επιστημονική ημερίδα που γίνεται για τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ρομποτικής Ουρολογικής Εταιρείας (European Robotic Urological Society, ERUS).

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τις Ουρολογικές Κλινικές του Doctors' Hospital (Διευθυντής: αν. Καθηγητής Β. Πουλάκης) και του Νοσοκομείου Υγεία (Διευθυντής: Dr. Ε. Παναγιώτου) και συμμετείχαν σαν καλεσμένοι ομιλητές οι πλέον ειδικοί στο χώρο της ρομποτικής από την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία.

Τις εργασίες της ημερίδας προλόγισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ν. Αντωνίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να προχωρήσει και στην πατρίδα μας, όπως ανάλογα γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία, η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην Ουρολογία.

Η ριζική προστατεκτομή είναι η συχνότερα εφαρμοζόμενη και η πλέον αποτελεσματική θεραπεία του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου προστάτη.

Σήμερα υπάρχει και στη χώρα μας και η δυνατότητα και η εμπειρία για την πραγματοποίηση μίας ελάχιστα επεμβατικής, αναίμακτης αλλά και αποτελεσματικής λύσης: της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής. Είναι η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται με τη συνεργασία δύο ιδιωτικών ουρολογικών κλινικών και με τη συμπαράσταση της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας για να υπάρξει μία εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή εμπειρίας στη Ρομποτική ριζική προστατεκτομή με σκοπό να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τόσο τα ογκολογικά αλλά και τα λειτουργικά (εγκράτεια και στύση) αποτελέσματα της επέμβασης.

Σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι η ρομποτική τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσον, ένα εργαλείο που έχει στα χέρια του ο χειρουργός για να βελτιώσει τα αποτελέσματα της επέμβασης που διενεργεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση στη σωστή χρήση του ρομποτικού συστήματος αλλά και η χειρουργική εμπειρία.

Αυτό ακριβώς εξασφάλισε και αυτή η ημερίδα: να μάθουν αυτοί που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν ή και να βελτιωθούν αυτοί που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματά τους από την εμπειρία και την γνώση των ειδικών. Οι ομιλίες και τα βίντεο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ημερίδας: http://athens.erusmasterclass.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ