Οι πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί ενδεχομένως να είναι υψηλότερες σε ανθρώπους που έπασχαν από λοιμώδη μονοπυρήνωση και είχαν εκτεθεί σα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, υποδεικνύει νέα έρευνα από τη Βρετανία.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), είναι η πιο κοινή νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες βόρειας ευρωπαϊκής καταγωγής, δείχνει η έρευνα. Επίσης τα περιστατικά πολλαπλούς σκλήρυνσης είναι περισσότερο κοινά σε υψηλότερο ύψος.

Ο Dr. George Ebers, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακάλυψε ότι η μονοπυρήνωση και η επίπτωση της έκθεσης σε λιγότερο έντονη ηλιακή ακτινοβολία συνδυαστικά, εξηγούσαν μέχρι το 72% της ποικιλομορφίας στην πολλαπλή σκλήρυνση που εμφανίζεται στη Βρετανία.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, έδειξε επίσης ότι η έκθεση στην υπέρυθρη Β ακτινοβολία, μόνο, εξηγεί το 61% της διαφοράς στα περιστατικά πολλαπλούς σκλήρυνσης σε όσους ζουν στις βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα, συνδυαστικά με άλλα, οδηγούν στην πεποίθηση ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί ο ρόλος της βιταμίνης D και της μονοπυρήνωσης και η σχέση τους στην παθογένεση της πολλαπλούς σκλήρυνσης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ιατρικά αρχεία 56.681 περιστατικών πολλαπλούς σκλήρυνσης και 14.621 περιστατικά μονοπυρήνωσης για 7 χρόνια, καθώς και στοιχεία της ΝΑΣΑ για τις υπεριώδεις ακτίνες στη Βρετανία.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία UVB, είναι πιθανόν η έλλειψη της βιταμίνης D να οδηγεί σε μη φυσιολογική αντίδραση στον ιό Epstein-Barr, εικάζει ο Ebers.

Ο ιός Epstein-Barr είναι ιός έρπητα που είναι εξαιρετικά συνήθης και στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο όταν οι έφηβοι ή οι ενήλικες προσβληθούν από τον ιό, μπορεί να οδηγηθούν σε λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Ο ρόλος του ιού στην πολλαπλή σκλήρυνση, αν υπάρχει, παραμένει ασαφής.

Η βιταμίνη D, επίσης παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μ η φυσιολογική αντίδραση στον ιό Epstein-Barr, όπως λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή