Άνθρωποι που υποβάλλονται σε γαστρικό bypass μπορεί ενδεχομένως να καταναλώνουν λιγότερη τροφή μετά την επέμβαση, αλλά νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αναπληρώνουν καταναλώνοντας περισσότερο ποτό.

Τέτοιοι ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν αλκοολικοί μετά την επέμβαση και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, σε σύγκριση με ανθρώπους που υποβάλλονται σε άλλα είδη επεμβάσεων για απώλεια βάρους, αναφέρθηκε σε ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, παρακολούθησαν περισσότερους από 12.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση γαστρικού bypass σε διάστημα 25 ετών και τους συνέκριναν με 123.000 ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή κατάθλιψη, απόπειρα αυτοκτονίας και κατάχρηση ουσιών.

Η Dr. Magdalena Plecka Ostlund, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ισορροπήσει ο κίνδυνος της επέμβασης με τα πολλά οφέλη για την υγεία που συνεπάγεται η απώλεια βάρους, όπως μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι φροντιστές θα πρέπει να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάχρηση αλκοόλ μετά την επέμβαση, ώστε να αναζητηθεί αντιμετώπιση αν προκύψουν προβλήματα.

Η συγκεκριμένη επέμβαση, καθιστώντας το στομάχι μικρότερο, επιτρέπει στην τροφή να παρακάμψει μέρος του μικρού εντέρου για να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων και να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις