Άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή ψυχική νόσο όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή μπορεί να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ερευνητές εστίασαν στη ζωή περισσότερων από 30.000 ασθενών μέσω χρήσης ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων, στη Βρετανία.

Ανακάλυψαν ότι πολλοί πέθαιναν πρόωρα από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο παρά από αυτοκτονία ή βία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Maudsley Hospital του Λονδίνου και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS ONE’.

Εξέτασε το προσδόκιμο επιβίωσης ανθρώπων που έπασχαν από ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια, σοβαρή κατάθλιψη και διπολική διαταραχή ή όσους ακολουθούσαν αγωγή για κακή χρήση ουσιών.

Το προσδόκιμο επιβίωσης σε όλες τις νόσους που μελετήθηκαν ήταν κάτω από το βρετανικό, των 77,4 ετών στους άντρες και 81,6 στις γυναίκες.

Όσες επηρεάζονταν περισσότερο ήταν γυναίκες με σχιζοφρένεια των οποίων η μέση προσδοκώμενη επιβίωση ήταν μειωμένη κατά 17,5 χρόνια και άντρες με σχιζοφρένεια των οποίων ο χρόνος ζωής ήταν μειωμένος κατά 14,6 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνδυασμός παραγόντων-τρόπος ζωής υψηλότερου κινδύνου, μακροχρόνια χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων και κοινωνικές δυσκολίες- μπορούν να ευθύνονται.

Ο Dr Rob Stewart, του Biomedical Research Centre, δήλωσε ότι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας τείνουν να μην προσέχουν καλά τον εαυτό τους. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την τεράστια επίπτωση που οι ψυχικές νόσοι μπορούν να έχουν στη γενικότερη υγεία και επιβίωση.

Τα αποτελέσματα που εμφανίστηκαν είναι ισχυρότερα από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή ο διαβήτης.

Πηγές:
‘PLoS ONE’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;