Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι το βακτήριο E. coli που είναι υπεύθυνο για τη θανατηφόρο επιδημία που άφησε πίσω της 18 νεκρούς και εκατοντάδες ασθενείς στην Ευρώπη, είναι νέο στέλεχος που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως.

Προκαταρκτική εξέταση γενετικής αλληλουχίας υποδεικνύει ότι το στέλεχος αποτελεί μετάλλαξη 2 διαφορετικών βακτηρίων E. Coli, με θανατηφόρα γονίδια που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η εξάπλωση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι τόσο μαζική και επικίνδυνη.

Η Hilde Kruse, ειδικός ασφάλειας τροφίμων του Π.Ο.Υ, δήλωσε ότι πρόκειται για μοναδικό στέλεχος που δεν έχει απομονωθεί σε ασθενείς ποτέ πρωτύτερα.

Πρόσθεσε ότι το νέο στέλεχος έχει διάφορα χαρακτηριστικά που το καθιστούν περισσότερο ισχυρό και παράγει περισσότερες τοξίνες.

Μέχρι τώρα το μεταλλαγμένο στέλεχος του E. coli προκάλεσε την ασθένεια περισσότερων από 1.500 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 400, που εμφάνισαν σπάνια επιπλοκή νεφρικής ανεπάρκειας και τον θάνατο 18. Οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν την αιτία της νόσου που χτύπησε τουλάχιστον 9 ευρωπαϊκές χώρες και οδήγησε την Ρωσία να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής λαχανικών, από όλη την Ευρώπη.

Η Kruse δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο τα βακτήρια να εξελίσσονται συνεχώς και να ανταλλάσουν γονίδια. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί η πηγή προέλευσης του νέου στελέχους, αλλά δήλωσε ότι στελέχη βακτηρίων από ανθρώπους και ζώα εύκολα ανταλλάσσουν γονίδια.

Πρόσθεσε ότι πιθανόν η πηγή να βρίσκεται σε ζώα, καθώς πολλά φιλοξενούν διάφορα είδη E. Coli που παράγουν τοξίνες.

Η Kruse δήλωσε ότι το νέο στέλεχος έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν περισσότερο επικίνδυνο από άλλα είδη E. coli, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί χτυπά κυρίως ενήλικες και γυναίκες. Συνήθως, τα σοβαρά περιστατικά νόσησης από E.

coli εμφανίζονται σε παιδιά και ηλικιωμένους,

Ωστόσο, διευκρίνησε ότι ελαφρύτερα περιστατικά μάλλον δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια και οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη είναι η επιδημία. ‘Είναι δύσκολο να αποφανθούμε πόσο ισχυρό είναι το νέο στέλεχος επειδή δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί’, δήλωσε η ειδικός.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είτε ζουν στη Γερμανία είτε ταξίδεψαν πρόσφατα εκεί. Οι Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν 4 νέα περιστατικά, περιλαμβανομένων 3 Βρετανών που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία και ενός Γερμανού που βρίσκεται στη Βρετανία για διακοπές.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο