Ο αριθμός των μαθητών –αθλητών που πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιακά προβλήματα θα μπορούσε να μειωθεί με τη χρήση προληπτικής εξέτασης δώδεκα σημείων- ερωτήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Οι πέντε πρώτες ερωτήσεις αφορούν προσωπικά συμπτώματα: Αν το παιδί νιώθει πόνο στο στήθος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν έχει ξαφνική λιποθυμία, υπερβολική ή ανεξήγητη κούραση μετά την άσκηση, υψηλή πίεση ή ‘φτερουγίσματα’ στην καρδιά.
Στη συνέχεια τρεις ερωτήσεις απευθύνονται στους γονείς και αφορούν το αν υπάρχει συγγενής στην οικογένεια που να έχει πεθάνει από καρδιακό πρόβλημα πριν την ηλικία των 50, αν υπάρχει συγγενής που πριν τα 50 χρόνια υπέφερε από κάποιο καρδιακό πρόβλημα και αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας με μυοκαρδιοπάθεια.
Οι υπόλοιπες τέσσερις ερωτήσεις απευθύνονται σε ειδικούς του κλάδου υγείας οι οποίοι θα πρέπει να αποκλείσουν την πιθανότητα υψηλής πίεσης, φτερουγίσματος, στένωσης αορτής και ύπαρξη συνδρόμου Marfan.
Ενδεχόμενη θετική απάντηση σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσε να προβλέψει πιθανή εμφάνιση καρδιακού προβλήματος και θα σηματοδοτούσε την ανάγκη περαιτέρω εξέτασης, πριν αρχίσει ο μαθητής να ασχολείται με τον αθλητισμό.
Στις ΗΠΑ περίπου ένας μαθητής γυμνασίου στους 200.000 πεθαίνει ξαφνικά από καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ εντατική εξάσκηση αθλημάτων όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιακό πρόβλημα.
Όπως δήλωσε ο Dr.Barry Maron, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας, αν και ακόμα η συχνότητα θανάτου των μαθητών είναι σχετικά χαμηλή, είναι περισσότερο συνηθισμένη από ότι πιστεύαμε παλαιότερα και αποτελεί αρκετά σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία.
Πηγές:
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μικραίνει ο εγκέφαλος όσο μεγαλώνουμε;
Συλλυπητήριο μήνυμα κ. Διονυσίου Φιλιώτη για την εκδημία της Κλεοπάτρας Σαμούρκα
Παιδική κώφωση: Εντοπίστηκαν πάνω από 200 γονιδιακές μεταλλάξεις