Παλαιότερη ομάδα αντιρετροϊκών φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του ιού HIV, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν μυϊκά κύτταρα ασθενών με HIV και ανακάλυψαν ότι το zidovudine (AZT) και άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα, οι νουκλεοσιδικοί αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης, (NRTI) βλάπτουν το DNA στα μιτοχόνδρια, τις αποθήκες ενέργειας των κυττάρων.

Τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι ασθενείς με HIV που αντιμετωπίζονται με αντιρετροϊκά φάρμακα δείχνουν προχωρημένα σημάδια αδυναμίας και νόσων που συνδέονται με το γήρας, όπως άνοια και καρδιαγγειακές νόσους σε νεαρή ηλικία.

Ο Καθηγητής Patrick Chinnery, του Πανεπιστημίου Newcastle, δήλωσε ότι στα νοσοκομεία έφταναν ασθενείς με HIV που είχαν αντιμετωπιστεί επιτυχώς αλλά έδειχναν σημάδια γήρανσης, μεγαλύτερης από αυτή που θα αναμενόταν για την ηλικία τους.

Εξήγησε ότι το DNA στα μιτοχόνδρια αντιγράφεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και καθώς μεγαλώνουμε, φυσιολογικά συσσωρεύει λάθη. Πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα για τον ιό HIV επιταχύνουν το ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύονται τα λάθη.

Έτσι, κατά τη διάρκεια, για παράδειγμα 10 ετών, το μιτοχονδριακό DNA ενός ανθρώπου μπορεί να έχει συσσωρεύσει την ίδια ποσότητα λαθών με αυτή ενός ανθρώπου που έχει γεράσει φυσιολογικά 20 ή 30 χρόνια. Το εκπληκτικό είναι ότι ασθενείς που σταμάτησαν την αγωγή πολλά χρόνια πριν, μπορεί ακόμα ενδεχομένως να είναι ευάλωτοι σε αυτές τις αλλαγές.

Επειδή είναι σχετικά φτηνά φάρμακα, τα NRTI, είναι σημαντικά για ανθρώπους στην Αφρική και χώρες χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Brendan Payne, από το Royal Victoria Infirmary στο Newcastle. Πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν κυκλοφόρησαν έδωσαν στους ανθρώπους 10 ή 20 χρόνια όταν χωρίς αυτά θα είχαν αποβιώσει.

Στην Αφρική, όπου η επιδημία HIV έχει χτυπήσει περισσότερο σκληρά και όπου δεν είναι επιλογή περισσότερο ακριβά φάρμακα, είναι απολύτως απαραίτητα.

H έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Genetics.’

Πηγές:
‘Nature Genetics.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
Sanofi: Πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση "Zantac"