Δύο νέες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που ανέφεραν ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες για κατάχρηση αλκοόλ στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως έδειξαν οι έρευνες, τα προβλήματα με το ποτό ενδέχεται να αρχίσουν ακόμα και στην ηλικία των 15 ετών.

Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο αλκοολισμός των γονέων και οι στρεσογόνες οικογενειακές καταστάσεις. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Brooke Molina, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, τα παιδιά με το Σύνδρομο αυτό έχουν αυξημένες πιθανότητες αλκοολισμού λόγω της παρορμητικότητας και της έλλειψης προσοχής που εμφανίζουν, καθώς και λόγω άλλων παραγόντων που συχνά συνυπάρχουν με το Σύνδρομο, όπως η σχολική αποτυχία και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Στις δυο νέες έρευνες, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Alcoholism’ έλαβαν μέρος 364 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 11 έως 18 και 18 έως 28 ετών που είχαν διαγνωστεί με Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Στην περίπτωση που άρχισαν το ποτό στην ηλικία των 15 ετών, τα παιδιά είχαν αυξημένες πιθανότητες για κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών, με το Σύνδρομο, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι μέθυσαν 14 φορές κατά μέσον όρο το προηγούμενο έτος, έναντι 1,8 περιπτώσεων μέθης των εφήβων παρόμοιας ηλικίας που δεν εμφάνιζαν το Σύνδρομο.

Η πρώτη ομάδα παρουσίασε αυξημένες πιθανότητες κατά 14% ως προς την κατάχρηση αλκοόλ σε σχέση με τα μηδενικά ποσοστά της δεύτερης ομάδας. Η έρευνα έδειξε ότι στην αρχή της ενήλικης ζωής όσοι είχαν το Σύνδρομο και παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ανευθυνότητα και παραβιάσεις νόμων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξάρτηση από το αλκοόλ και να παρουσιάσουν σχετικά προβλήματα.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε και 142 εφήβους με το Σύνδρομο καθώς και τους γονείς τους και προέκυψε ότι η κατάχρηση αλκοόλ από τους γονείς συνδεόταν με κατάχρηση αλκοόλ και στα παιδιά τους . Αυτή η σχέση μερικώς αποδίδεται στα προβλήματα του οικογενειακού περιβάλλοντος και το αυξημένο στρες.

Από την έρευνα προκύπτει πως το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αλκοολισμού στην εφηβεία, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με κατάχρηση αλκοόλ από τους γονείς. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να κατανοήσουν τις πολλές αιτίες του φαινομένου και το λόγο για τον οποίο εμφανίζεται τόσο έντονα σε αυτή την κατηγορία εφήβων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"