Το σκεύασμα Champix, (varenicline), για τη διακοπή του καπνίσματος, έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικών σκέψεων. Τώρα, ειδικοί δηλώνουν ότι ενδεχομένως σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Νέα ανάλυση συνδέει το χάπι με αύξηση του κινδύνου καρδιολογικών προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sonal Singh, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δήλωσε ότι το χάπι προκαλεί το πρόβλημα που πρέπει να προληφθεί στους καπνιστές. Χρειάζεται να προληφθεί η καρδιολογική νόσος και όχι να αυξηθεί.

Η επισκόπηση συνδυάζει 14 έρευνες που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 καπνιστές.

Από τους 4.908 ανθρώπους που έλαβαν Champix, 52 εμφάνισαν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή αρρυθμία σε σύγκριση με 27 από τους 3.308 που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ενώ η αύξηση του κινδύνου κατά 72% φαίνεται ανησυχητική, συνοδευτικό κείμενο σχετικά με τους κινδύνους καρδιοπάθειας σημειώνει ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, που περιλαμβάνουν στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόλα αυτά σπάνια και συμβαίνουν σε μόνο 1% περίπου των ασθενών που λαμβάνουν το Champix.

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer, διατηρεί ερωτηματικά για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η ανάλυση.

Ο Dr. Gail Cawkwell, αντιπρόεδρος ιατρικών υποθέσεων της Pfizer, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν το θέμα εις βάθος αλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ενδείξεις σημαντικών κινδύνων για την υγεία της καρδιάς από τη χρήση του Champix.

Στα μέσα Ιουνίου, ο FDA προειδοποίησε ότι το Champix.μπορεί πιθανόν να σχετίζεται με μικρή άνοδο καρδιολογικών προβλημάτων σε καπνιστές με καρδιοπάθεια. Ο Οργανισμός σημειώνει ότι με βάση τη νέα έρευνα θα αξιολογήσει την επέκταση της προειδοποίησης σε όλους τους καπνιστές.

Η αγωγή δρα καλύτερα από την απότομη διακοπή του καπνίσματος ή τη θεραπεία αποκατάστασης με νικοτίνη. Ένα χρόνο μετά την αγωγή με Champix., περίπου το 20% των ασθενών δεν καπνίζουν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Canadian Medical Association Journal’.

Πηγές:
‘Canadian Medical Association Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο