Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων, προέλευσης Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο104:Η4.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει κατηγορηθεί για τα πρόσφατα κρούσματα με την επιδημία αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια (Enterohaemorrhagic Escherichia Coli -EHEC) στη Γερμανία.

Πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων, προέλευσης Αιγύπτου, τα οποία παρασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία «Davert GmbH» και τα οποία διακινήθηκαν, μέσω της επίσης γερμανικής επιχείρησης «Pax an GmbH», στην ελληνική αγορά, ως εξής:

  1. Επιχείρηση «Σπύρος Φούκης – Οικολογικά Βιολογικά Προϊόντα» (Γ. Καρτάλη 97, Βόλος) :
    1. Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120 και
    2. Μίγμα σπόρων για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Sprossen Mischung» σε συσκευασία των 125 g, Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544190. Η συνολική ποσότητα διακίνησης είναι 2 κιλά (ένα κιλό για κάθε προϊόν). 
  2. Επιχείρηση «Δήμητρα Τσιμπίση – Άνοιξε Σουσάμι» (Ιουστινιανού 33, Θεσσαλονίκη) : Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120. Η ποσότητα διακίνησης είναι 1 κιλό.
  3. Επιχείρηση «Κυριακή Χρυσομμαλίδου» (Ορεστειών 25, Καστοριά) : Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120. Η ποσότητα διακίνησης είναι 1 κιλό.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από τις ως άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις την άμεση προληπτική ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων δύο προϊόντων από την αγορά, ανεξαρτήτως παρτίδας ή ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια σημερινής επικοινωνίας με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια στις εν λόγω περιοχές όπου διακινήθηκαν τα δύο προϊόντα.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα συνεχίσει αξιόπιστα και τεκμηριωμένα την ενημέρωση των καταναλωτών σε κάθε νέα εξέλιξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου