Επιστήμονες ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τη φυσική άμυνα του κοραλλιού έναντι στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, για να παρασκευάσουν αντηλιακό χάπι.

Ερευνητική ομάδα από το King's College, του Λονδίνου, επισκέφτηκε περιοχή με κοράλλια στην Αυστραλία, για να ανακαλύψει τις γενετικές και βιοχημικές διαδικασίες πίσω από το φυσικό χάρισμα του κοραλλιού.

Μελετώντας δείγματα του κοραλλιού Acropora, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπαράγουν με συνθετικό τρόπο στο εργαστήριο τις σημαντικές ουσίες που ευθύνονται για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σύντομα αναμένονται δοκιμές στο ανθρώπινο δέρμα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Paul Long, πριν παρασκευάσει ένα χάπι σχεδιάζει να δοκιμάσει μια λοσιόν που θα περιέχει τα ίδια συστατικά με αυτά που βρίσκονται στο κοράλλι.

Για να το κατορθώσει, θα αντιγράψει τον γενετικό κώδικα που χρησιμοποιεί το κοράλλι για να παρασκευάσει τα συστατικά και να τα βάλει σε βακτήρια στο εργαστήριο, ώστε να αναπαραχθούν γρήγορα και να παράγουν μεγάλες ποσότητες.

Ο Dr Long, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο το κοράλλι, καθώς αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι το κοράλλι μπορεί να προστατευτεί από τις ακτίνες UV σε τροπικά κλίματα παράγοντας το δικό του αντηλιακό, αλλά μέχρι τώρα δεν γνώριζαν τον τρόπο.

Ενδεχομένως μελλοντικά οι άνθρωποι θα προστατεύονται από τον ήλιο λαμβάνοντας ένα χάπι που θα περιέχει τα συστατικά. Επί του παρόντος η ομάδα εστιάζει τις προσπάθειές της σε λοσιόν.

Όταν αναπαραχθούν τα συστατικά μπορούν να περιληφθούν σε λοσιόν και να δοκιμαστούν σε δέρμα ασθενών μετά από κοσμητική επέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για καλύτερα αντηλιακά.

Άλλος μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εξεταστεί αν η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας στον τρίτο κόσμο.

Οι ουσίες του κοραλλιού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φυτών ανθεκτικών στην υπεριώδη ακτινοβολία, ικανών να αντέξουν το σκληρό τροπικό υπεριώδες φως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας