Οι έγκυες γυναίκες που αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή διατρέχουν τον κίνδυνο επανεισαγωγής τους στο νοσοκομείο ένα μήνα μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Επιπλοκές στην περιοχή της τομής και λοιμώξεις είναι πιθανές αιτίες εισαγωγής στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό 'Obstetrics and Gynecology.'

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επαγγελματίες του κλάδου υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν τις μητέρες που επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική, για τις μεγαλύτερες πιθανότητες επανεισαγωγής τους στο νοσοκομείο λόγω αυτής της επιλογής.

Ο Dr. Declerc και οι συνεργάτες του διενήργησαν την έρευνα σε δείγμα 470.857 γυναικών της Μασσαχουσέτης κατά το διάστημα 1998-2003.

Από αυτές, σε ομάδα 244.088 γυναικών που χαρακτηρίστηκαν χαμηλού κινδύνου, 3334 σχεδίαζαν να γεννήσουν με καισαρική τομή. Τα αποτελέσματα αυτών τα συνέκριναν με τις άλλες 240.754 γυναίκες, οι οποίες σχεδίαζαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Από αυτές, οι 2916 κατέληξαν να γεννήσουν με μη προγραμματισμένη καισαρική τομή.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, 19 στις 1000 γυναίκες που επέλεξαν τον τοκετό με καισαρική τομή, χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο ένα μήνα μετά τον τοκετό.

Το ποσοστό των γυναικών που νοσηλεύτηκαν έχοντας γεννήσει φυσιολογικά ήταν 7,5 στις 1000. Σε αυτές περιλαμβάνονταν και αυτές που είχαν μη προγραμματισμένη καισαρική.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως εθνικότητα, ηλικία και προηγούμενους τοκετούς, οι γυναίκες που είχαν επιλέξει την καισαρική είχαν περισσότερες πιθανότητες κατά 2,3% να νοσηλευτούν σε σχέση με όσες επέλεξαν το φυσιολογικό τοκετό.

Ο μέσος όρος παραμονής τους στο νοσοκομείο ήταν αυξημένος κατά 77%.

Η επιλογή του τοκετού με καισαρική τομή ήταν περισσότερο αυξημένη σε όσες γυναίκες θα γεννούσαν για πρώτη φορά( 2,1 ), στις γυναίκες πάνω από 40 ετών (3,1)και στις έγχρωμες γυναίκες(2,3%).

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τις γυναίκες που επιλέγουν την καισαρική για τον πιθανό κίνδυνο επανεισαγωγής τους στο νοσοκομείο και υπογραμμίζουν οτι κίνδυνος επανεισαγωγής στο νοσοκομείο αφορά και όσες δεν παρουσιάζουν γενικά αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγές:
'Obstetrics and Gynecology.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό