Γυναίκες που έχουν υιοθετήσει μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, αναφέρει νέα μελέτη από την Ισπανία. Η μελέτη ενισχύει αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με οφέλη για την υγεί,α όπως χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, ο Jorge Chavarro, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, προειδοποιεί ότι τα νέα αποτελέσματα βασίζονται στην παρατήρηση και όχι σε πείραμα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η συγκεκριμένη σχέση να μην είναι αιτιατή, δήλωσε ο Chavarro, από τη Σχολή δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 500 γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας και περισσότερες από 1.600 γυναίκες ίδιας ηλικίας που είχαν τουλάχιστον 1 παιδί. Με βάση ερωτηματολόγια μέτρησαν πόσο στενά ακολουθούσαν οι γυναίκες είτε μεσογειακή διατροφή είτε διατροφή δυτικού τύπου.

Η δυτικού τύπου διατροφή περιείχε κόκκινο κρέας, fast food, πλήρη γαλακτοκομικά, πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και αναψυκτικά και δεν σχετιζόταν με υπογονιμότητα. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα προβλήματα υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν στενά τη συγκεκριμένη διατροφή και όσων την ακολουθούσαν λιγότερο στενά.

Ωστόσο η εικόνα άλλαζε στις γυναίκες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή. Περίπου 17% όσων την ακολουθούσαν στενά δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα σύλληψης, ενώ 26% των γυναικών που την ακολουθούσαν λιγότερο στενά είχαν πρόβλημα.

Η ερευνήτρια Dr. Estefanía Toledo, του πανεπιστημίου της Ναβάρρα, δήλωσε ότι η διατροφή μεσογειακού τύπου μπορεί ενδεχομένως να έχει προστατευτική δράση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την ωορρηξία.

Ο Chavarro σημειώνει ότι η ινσουλίνη έχει άλλες λειτουργίες στον οργανισμό. Ρυθμίζει επίσης έναν αριθμό ορμονών, συγκεκριμένα την ποσότητα ορμονών που χρειάζονται για την ωορρηξία. Πιστεύει ότι η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει έμμεσα την ωορρηξία.

Όπως σημειώνει, η μεσογειακή διατροφή περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει το σάκχαρο από το αίμα, ενώ ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιγότερη ινσουλίνη για να το κατορθώσει. Έτσι γίνεται ευκολότερο να διατηρήσει την ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών.

Για τις γυναίκες που σκέφτονται να συλλάβουν, ο Chavarro δεν βλέπει να είναι βλαβερή η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο για τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια σύλληψης ως αποτέλεσμα αγωγής κατά της υπογονιμότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους