Η Mεσογειακή διατροφή ενδέχεται να απομακρύνει τις αλλεργίες, τα αναπνευστικά προβλήματα και το άσθμα από τα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Έλληνες, Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 700 παιδιών στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης, όπου δεν παρατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως φάνηκε, τα παιδιά που τρέφονται με πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το άσθμα.

Στη Βρετανία υποφέρουν από άσθμα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι και ένα στα δέκα παιδιά.

Οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν το λόγο που στη Βρετανία παρουσιάζεται άσθμα στα παιδιά, ενώ σε άλλα μέρη, όπως στην Κρήτη, δεν παρουσιάζονται. Εξέτασαν τα παιδιά, ηλικίας 7 έως 18 ετών, για συμπτώματα άσθματος και ρώτησαν τους γονείς τους για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους σχετικά με 58 τροφές σε 9 κατηγορίες: Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά, καρύδια, γαλακτοκομικά, λάδι, μαργαρίνη, δημητριακά, κρέας και πουλερικά.

Οι δερματικές αλλεργίες είναι σχετικά συχνές στην Κρήτη. Ωστόσο δεν συνδέονται με αναπνευστικές αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα. Ποσοστό 80% των παιδιών κατανάλωναν φρούτα και τουλάχιστον τα δυο τρίτα των παιδιών έτρωγαν φρέσκα λαχανικά τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα.

Η καθημερινή κατανάλωση μήλων, πορτοκαλιών, σταφυλιών και ντοματών, απομάκρυνε την αλλεργική ρινίτιδα σε 300 παιδιά. Τα παιδιά που κατανάλωναν καρύδια, πλούσια σε βιταμίνη Ε, τρεις φορές την ημέρα, παρουσίαζαν λιγότερη δύσπνοια.

Τα καρύδια προστατεύουν τον οργανισμό από την καταστροφή των κυττάρων εξαιτίας των ελεύθερων ριζών, περιέχουν μαγνήσιο το οποίο σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως επιδρά θετικά στη λειτουργία των πνευμόνων και ενδεχομένως προστατεύει από την εμφάνιση άσθματος.

Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση μαργαρίνης, περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα, σε 331 παιδιά, διπλασίασε τις πιθανότητες για εμφάνιση άσθματος και ρινίτιδας σε σύγκριση με όσα παιδιά κατανάλωναν μαργαρίνη λιγότερο συχνά.

Την έρευνα πραγματοποίησαν σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης, το Κέντρο για την έρευνα στην περιβαλλοντική επιδημιολογία της Βαρκελόνης και το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Πνευμονολογίας.

Ο Paul Culliman,του νοσοκομείου Royal Brompton  και του National Heart and Lung Institute, δήλωσε ότι όπως φαίνεται από την έρευνα, τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι ευεργετικές όσον αφορά την εμφάνιση άσθματος.

Η ερευνήτρια Leanne Male, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν τις προηγούμενες ενδείξεις μελετών ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων άσθματος και ότι η Μεσογειακή διατροφή που παραδοσιακά περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα φρούτων και λαχανικών, ενδέχεται να ωφελεί λόγω των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών που περιέχουν τα προιόντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων