Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι περίοδος υπερβολής στην κατανάλωση φαγητού για πολλούς, αλλά ειδικοί υγείας πιστεύουν ότι είναι το τέλειο διάστημα για να πείτε σε κάποιον αγαπημένο ότι είναι υπέρβαρος.

Το National Obesity Forum και το International Chair on Cardiometabolic Risk, ανακοίνωσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει εγρήγορση λόγω των κινδύνων στην υγεία.

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, έρευνα υποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι μένουν μακριά από το θέμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι το 42% των ανθρώπων 18 έως 24 ετών δεν θα έλεγαν σε κάποιον αγαπημένο ότι θα πρέπει να χάσει βάρος, λόγω του φόβου ότι θα τον πληγώσουν.

Στην ηλικία των 25 έως 44 ετών ήταν μόλις περισσότεροι από το ένα τρίτο, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες ήταν περίπου 1 στα 4.

Οι άντρες είναι πιο δύσκολο να το πουν στη σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο να θίξουν το θέμα με ένα φιλικό πρόσωπο.

Ωστόσο, με τη συγκέντρωση των οικογενειών και φίλων τις ημέρες των εορτών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικοί στην υγεία άρχισαν να μιλούν περισσότερο για την κοιλιακή παχυσαρκία-βασικά το λίπος γύρω από τη μέση. Συνιστάται οι άντρες να μην ξεπερνούν τα 94 εκατοστά και οι γυναίκες τα 80.

Το λίπος στη μέση σχετίζεται με την απελευθέρωση πρωτεϊνών και ορμονών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διασπά τα σάκχαρα και τα λιπαρά.

Ο καθηγητής David Haslam, επικεφαλής στο National Obesity Forum, δήλωσε ότι η σύσταση σε κάποιον ότι θα πρέπει να χάσει μερικά κιλά δεν είναι η πιο άνετη συζήτηση που θα μπορούσε να έχει.

Ωστόσο, αν κάποιο κοντινό πρόσωπο έχει μεγάλη περίμετρο μέσης, αν το κάνετε με διακριτικότητα, η συζήτηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να το βοηθήσει να αποφύγει σημαντικούς κινδύνους υγείας αργότερα ή ακόμα να γλιτώσει τη ζωή του.

Ο Dr Jean Pierre Despres, συμφωνεί. Αρχίστε ενθαρρύνοντας κάποιον δικό σας να κάνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να γίνει περισσότερο δραστήριος, να κάνει μικρές αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες και να αντικαθιστά τα σακχαρούχα ποτά με νερό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση