Οι κλιματολογικές αλλαγές και η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση της γύρης και των περιστατικών άσθματος τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση της γύρης είναι επακόλουθο των αυξημένων τιμών διοξειδίου του άνθρακα. Έρευνες σε εργαστήρια έχουν δείξει ότι το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί αύξηση στο μέγεθος και στον αριθμό ορισμένων φυτών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γύρη και οι περιπτώσεις άσθματος.

Εκτός από τον αριθμό των περιστατικών άσθματος που θα ακολουθήσει αυξητική πορεία, τα συμπτώματα άσθματος θα επιδεινωθούν. Το φωτοχημικό νέφος που πνίγει τις πόλεις θα οδηγήσει στην αύξηση των ανθρώπων που θα εμφανίσουν άσθμα.

Το όζον, που παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και από άλλες ρυπαντικές ουσίες βιομηχανιών στην παρουσία ζέστης και υπεριωδών ακτίνων είναι γνωστό πως ευθύνεται για το άσθμα.

Ο Dr. Paul Beggs, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί πως ο καλύτερος έλεγχος της ποσότητας της γύρης, οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για το άσθμα και η βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1.1 έως 6.4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2.100 και θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές παγκοσμίως, όπως ασθένειες, μπλακ-άουτ, έλλειψη νερού, πλημμύρες, έκλειψη ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, μειωμένη αγροτική παραγωγή και αύξηση των φυσικών καταστροφών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα