Επικίνδυνη φαίνεται πως είναι η αναιμία στους ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας ή άλλων οργανικών βλαβών σε σχέση με ανθρώπους που έχουν υποστεί άλλου είδους μεταμοσχεύσεις.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεταμόσχευση νεφρού,η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες θνησιμότητας αυξάνονταν κατά 70% όταν συνυπήρχε αναιμία και οι πιθανότητες να χρειαστούν και πάλι οι ασθενείς αιμοκάθαρση ήταν κατά 2,5 φορές αυξημένες.

Η αναιμία επηρεάζει μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Στις Η.Π.Α 15.000 έως 20.000 τέτοιοι ασθενείς υπολογίζεται ότι εμφανίζουν αρκετά σοβαρή αναιμία αλλά πιθανόν λίγοι από αυτούς να προχωρούν στην αντιμετώπισή της.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, Istvan Mucsi,την παρούσα στιγμή δεν είναι γνωστό αν η αντιμετώπιση της αναιμίας θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στη διάγνωση πιθανής αναιμίας μετά από μεταμόσχευση νεφρού και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις που είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπισή της σε ασθενείς με χρόνια ασθένεια των νεφρών που δεν χρειάζονται ακόμα αιμοκάθαρση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα